Cink L-karnozin - edinstvena oblika cinka za črevesje in želodec

Cink se pogosto dopolnjuje, ne da bi se posebej posvečali tudi njegovi obliki. Res pa je, da je oblika pomembna. In ne gre le za biološko razpoložljivost, temveč tudi za paket učinkov, ki jih lahko pričakujete. Cinkov karnozat je oblika, ki se dviga nad navadnim cinkom, saj ima izjemen učinek na stanje prebavnega trakta in sluznice, ki ga obdaja.
- Cink L-karnozin - edinstven cinkov kelat za uporabo v medicini
- V čem je posebnost cinkovega karnozata?
- Odmerjanje prehranskih dopolnil s cinkovim L-karnozinom**.
Cink L-karnozin - edinstven cinkov kelat za uporabo v medicini
Cinkovkarnozat(cinkov L-karnozin) je v literaturi znan tudi pod imenom polaprezinc. Ta oblika cinka je na Japonskem odobrena kot zdravilo za zaščito sluznice pri zdravljenju želodčnih razjed. Hkrati je to edino zdravilo, ki temelji na cinku v glavni vlogi. Na potencial te oblike cinka opozarjajo tudi ameriški zdravniki. Ima izjemno veliko število študij, ki analizirajo njegovo učinkovitost pri regeneraciji sluznice.
Za začetek preučimo, kaj je značilno za posamezne dele molekule cinkovega karnozata.
Cink - bistven element, ki uravnava delovanje številnih encimov (skupaj približno 300 različnih). Nadzoruje tudi tiste encime, ki sodelujejo pri regenerativnih procesih, kot je proliferacija celic. Zato je zelo potreben za učinkovito celjenje ran na koži, pa tudi v naših notranjih tkivnih sluznicah, kot so epitelij ust, požiralnika, želodca in črevesja. Pomanjkanje cinka med drugim vodi do kožnih napak in motenj okusa.
L-karnozin - dipeptid, sestavljen iz beta-alanina in l-histidina. Večinoma se shranjuje v mišičnem tkivu. Dokazano je, da ima zaščitno vlogo pri celjenju ran, uravnavanju imunskega sistema in nadzoru sladkorne bolezni. To naj bi bilo posledica njegove puferske in antioksidativne funkcije.
Kombinacija teh dveh snovi v eni molekuli lahko zagotovi boljše koristi kot katera koli od njiju sama. Razlog za to je, da karnozin zaradi svoje dobre topnosti povečuje absorpcijo cinka. Pomembno je tudi, da dostava cinka do ciljnih tkiv poteka na razširjen način, v daljšem časovnem obdobju.
V čem je posebnost cinkovega karnozata?
Predvsem po količini in kakovosti znanstvenih dokazov o učinkih na prebavila. V medicinskih podatkovnih zbirkah je na voljo veliko publikacij, v katerih so predstavljeni rezultati študij s cinkovim karnozatom, tako predkliničnih študij na živalih in celičnih linijah kot tudi kliničnih študij na ljudeh. Najpogostejša tema raziskav je vpliv te oblike cinka na zaščito in regeneracijo sluznice prebavil, med drugim med onkološkim zdravljenjem. Dodatne teme vključujejo učinke cinkovega L-karnozina na motnje okusa, zdravje jeter in regeneracijo kožnih ran.
Na trgu prehranskih dopolnil konjugirani cink L-karnozin ni standardna oblika. Gre za cink za posebne naloge. Za splošno prehransko dopolnjevanje s cinkom običajno uporabljamo standardne, bolj ekonomične oblike, kot so cinkov diglicinat, laktat ali cinkov pikolinat, kadar pa potrebujemo trdno podporo za želodec ali črevesje, posežemo po cinku L-karnozinu.
V medicini se cink L-karnozin uporablja za zmanjševanje tveganja za poškodbe, ki jih lahko povzročijo terapije raka: radio- in kemoterapija. Poškodbe sluznic in nastanek razjed so eden najpogostejših in zelo nadležnih stranskih učinkov teh zdravljenj. Zdravniki v ZDA in na Japonskem med drugim svojim bolnikom priporočajo jemanje cinkovega karnozata med zdravljenjem, da bi povečali zaščito sluznice. Tako se polaprezinc uporablja bodisi v obliki klasičnih tablet bodisi v ustni vodici. Včasih se uporablja tudi oblika pastil.
Odmerjanje prehranskih dopolnil s cinkovim L-karnozinom**.
V praksi je standardni odmerek 75 mg kompleksa, ki zagotavlja 16 mg cinkovih ionov. Včasih se uporabljata dva taka odmerka na dan, v kliničnih preskušanjih pa se je pogosto uporabljal dnevni odmerek 150 mg. Pogosto so bili preizkušeni tudi odmerki 50 in 100 mg dvakrat na dan.
Viri:
-
Hewlings S, Kalman D. Pregled cinkovega L-karnozina in njegovih pozitivnih učinkov na ustni mukozitis, motnje okusa in gastrointestinalne motnje. Nutrients. 2020;12(3):665. Objavljeno 2020 Feb 29. doi:10.3390/nu12030665
-
Takei M. Yakugaku Zasshi. 2012;132(3):271-277. doi:10.1248/yakushi.132.271
-
Ooi TC, Chan KM, Sharif R. Antioxidant, Anti-inflammatory, and Genomic Stability Enhancement Effects of Zinc l-carnosine: A Potential Cancer Chemopreventive Agent? Nutr Cancer. 2017;69(2):201-210. doi:10.1080/01635581.2017.1265132

Natrijev butirat - kaj je to in kakšna je njegova uporaba?
