Natrijev butirat v prehrani - kateri so viri in kakšne odmerke je treba uporabljati?

Zdrava prehrana je ključ do srečnega črevesja. Navsezadnje skrbijo za vse, kar zaužijemo. Vendar pa je v naši prehrani še en tak dejavnik, ki je za črevesje še posebej pomemben, a nanj prepogosto pozabljamo. To je preskrba z vlakninami. In zakaj so te vlaknine tako pomembne? Med drugim zaradi butirata, ki ga iz nje proizvajajo bakterije. Pogosto ga dodajamo v obliki natrijevega butirata v kapsulah, veliko pa lahko naredimo tudi s samo prehrano. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj jesti, da bi črevesju zagotovili ustrezno količino butiratne kisline in poskrbeli za optimalno prehrano črevesja.
- Kaj jesti, da si zagotovimo butiratno kislino?
- Prehranska dopolnila z natrijevim butiratom so odlično prehransko dopolnilo pri IBS in SIBO
- Kako dodajati natrijev butirat za zdravje črevesja?
- Povzetek
Kaj jesti, da si zagotovimo butiratno kislino?
Natrijev butirat ali masleno kislino v končni obliki le redko najdemo v hrani. Pogosteje v živilih najdemo predhodnike, tj. snovi, ki se lahko v telesu pretvorijo v masleno kislino.
Maslena kislina je ena od kratkoverižnih maščobnih kislin (SCFA). Kratkoverižne maščobne kisline nastajajo pri bakterijski fermentaciji neprebavljivih ogljikovih hidratov, kot so neškrobni polisaharidi, odporni škrob, oligosaharidi (inulin in oligofruktoza), disaharidi (laktoza, stahioza in rafinoza) ter sladkorni alkoholi (sorbitol in manitol).
V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov živil in izdelkov, ki bodisi zagotavljajo masleno kislino bodisi spodbujajo njeno nastajanje.
Mlečni izdelki
"Butirat" in "maslena kislina" se upravičeno povezujeta z mlečno maščobo. Prav maslena kislina daje maslu značilno aromo. Z vključitvijo mastnih mlečnih izdelkov v svoj jedilnik lahko zagotovite določene količine maslene kisline. To so lahko maslo, smetana, trdi siri, jogurti ali preprosto mastno mleko.
Stročnice
Stročnice veljajo za zelo dragoceno skupino živil v prehrani, tudi za črevesje. Ogljikovi hidrati (galakto-oligosaharidi in odporni škrob) v njih so odlična hrana za bakterije v debelem črevesju, ki jih z veseljem pretvorijo v masleno kislino.
Če je bila vaša prehrana doslej precej revna s stročnicami, jih je najbolje uvajati postopoma. Vsakdo ne prenaša velikih količin, zlasti če so postrežene na presenečenje. Priporočljivo je, da njihovo količino v jedilniku postopoma povečujete, da se črevesje nanje navadi in opazujete odziv.
Ovsena kaša
Ovseni kosmiči so prava bomba z vlakninami! V ovsu je veliko zdravih in prebiotičnih beta-glukanov. Vlaknine iz ovsenih kosmičev se dobro uporabljajo za proizvodnjo maslene kisline. Za črevesje se najbolje obnese hladna ovsena kaša, ki jo pripravite dan prej in pustite v hladilniku do jutra.
Nezrele banane
Če želite zagotoviti več vrednosti za črevesje, potem izberite manj zrele, zelenkaste kose. Imajo manj sladek okus in v tem primeru je to dober znak. Med zorenjem se ogljikovi hidrati v banani razgradijo. Tako imajo manj zrele banane veliko odpornega škroba, močno zrele s temnejšo lupino pa veliko enostavnih ogljikovih hidratov. Za zdravje črevesja in proizvodnjo maslene kisline so zelenkaste in ne preveč sladke banane odlična izbira.
Ohlajen riž in krompir
Ohlajanje škrobnatih živil, preden jih zaužijete, je zelo pameten življenjski trik. Nekateri menijo, da je to ena od skrivnosti dolgoživosti v azijskih skupnostih, kjer jedo veliko hladnega riža (npr. kot suši).
Riž in krompir, če ju uživamo tako, kot je običajno v naši kulturi, tj. sveže kuhana, morda nista izjemen vir butirata. To stanje se spremeni, če jih jemo šele, ko se ohladijo. Ko riž ali krompir pred uživanjem najprej skuhamo in nato ohladimo, poskrbimo, da škrob, ki ga vsebujeta, postane odporen škrob. Njegova struktura se spremeni, tako da za nas ni več prebavljiv, temveč postane gojišče črevesnih bakterij.
To je znan trik, s katerim zmanjšamo kalorično vrednost živila, saj odpornega škroba ne uporabljamo za energijske namene kot običajni škrob, in povečamo njegovo prebiotično vrednost.
Prehranska dopolnila z natrijevim butiratom so odlično prehransko dopolnilo pri IBS in SIBO
Pri IBS in zlasti pri SIBO bolnikom svetujemo dieto z omejitvijo lahko fermentiranih izdelkov. To je najpogosteje dieta z nizko vsebnostjo FODMAP. Takšna prehrana je res zelo koristna pri zatiranju simptomov teh stanj, vendar obstaja tudi težava. S takšno dieto ne zagotovimo zadostne količine butirogenih živil, tj. živil, ki so predhodniki za proizvodnjo maslene kisline s strani mikroorganizmov v črevesju. S tem dosežemo zmanjšanje simptomov, vendar pa je mogoče, da se poslabšajo nekatere funkcije, ki so odvisne od regulativnega delovanja maslene kisline.
Zdi se, da je kombinacija diete z nizko vsebnostjo FODMAP z dodajanjem natrijevega butirata komplementarna rešitev. Oba ukrepa kažeta učinkovitost pri zmanjševanju simptomov, skupaj pa lahko delujeta še bolje.
Kako dodajati natrijev butirat za zdravje črevesja?
Če ne morete, ne zmorete ali iz kakšnega razloga ne želite prilagoditi prehrane tako, da bi vključevala veliko butirogenih živil, potem brez oklevanja uporabite dopolnilo natrijevega butirata. Le malo prehranskih dopolnil se tako dobro prenaša in je varnih.
Standardni odmerek za odrasle je približno 150 mg natrijevega butirata, ki se jemlje dvakrat na dan. Za optimalne rezultate je priporočljivo, da se dopolnilo uporablja približno tri mesece ali dlje.
Za najboljšo učinkovitost izberite natrijev butirat, ki je mikroenkapsuliran. Mikroinkapsulacija okoli molekul natrijevega butirata zagotavlja, da se ne prebavi prehitro. Brez te tehnologije bi se skoraj ves natrijev butirat porabil že v tankem črevesu. Po drugi strani pa želimo, da čim več butirata doseže debelo črevo, saj ga tam najbolj potrebujemo.
Povzetek
Masleno kislino lahko dobimo s hrano, npr. z mlečnimi izdelki, vendar se velika večina proizvaja lokalno v črevesju z vnosom ustreznih prebiotičnih ogljikovih hidratov. Da bi zagotovili ustrezno uporabo maslene kisline v črevesju, uživajte veliko vlaknin, zlasti odpornega škroba. Po potrebi lahko posežete po prehranskem dopolnilu z mikroinkapsuliranim natrijevim butiratom, ki varno podpira zdravje in dobro delovanje črevesja.
Viri:

Zakaj je magnezij tako pomemben?
