Brezplačna dostava na Poljsko od 200 PLN. Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Cink - lastnosti, simptomi pomanjkanja, dopolnjevanje

Cink - lastnosti, simptomi pomanjkanja, dopolnjevanje
09 Maj 2024
Objavil: Łukasz Szostko Times Read: 593 Komentarji: 0

Cink je kemični element, ki je bistven za pravilno delovanje številnih sistemov v telesu. Zlasti je pomemben za živčni sistem ter imunski in obtočni sistem. Je tudi pomembna sestavina encimov, ki uravnavajo presnovo beljakovin in maščob in ki lahko povzročijo zdravstvene težave, kot so: slabokrvnost, težave z živčnim sistemom.

Cink - lastnosti

Cink je za človeka bistven element v sledovih, saj je del več kot 300 encimov. Sodeluje pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter pri presnovi energije. Bistven je za sintezo beljakovin, proizvodnjo hormonov (testosterona, inzulina, tiroksina - T4), ohranjanje stabilnosti celičnih membran, delovanje spolnih žlez in normalno delovanje centralnega živčnega sistema. Sodeluje tudi pri presnovi alkohola, presnovi vitamina A, imunski obrambi telesa, občutku za okus in vonj ter medcelični komunikaciji. Pomembno je poudariti, da človeško telo nima možnosti shranjevanja zalog cinka, zato je pomembno, da redno zagotavljamo ustrezne količine tega mikrohranila s prehrano.

Cink - kakšni so standardi?

V skladu z veljavnimi prehranskimi standardi za poljsko prebivalstvo, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje - Nacionalni inštitut za higieno, je priporočena dnevna količina (RDA) za cink naslednja:

  • Dojenčki do 6. meseca starosti - 2 mg (AI - zadostna raven vnosa),
  • dojenčki, stari od 7 do 11 mesecev - 3 mg,
  • otroci med 1. in 3. letom starosti - 3 mg,
  • otroci med 4. in 9. letom starosti - 5 mg,
  • dečki in deklice med 10. in 12. letom starosti - 8 mg,
  • deklice, stare od 13 do 18 let - 9 mg,
  • dečki, stari od 13 do 18 let - 11 mg,
  • moški, stari 19 let in več - 11 mg,
  • ženske, stare 19 let in več - 8 mg,
  • Nosečnice do 19. leta starosti - 12 mg,
  • Nosečnice, starejše od 19 let - 11 mg,
  • doječe matere do 19. leta starosti - 13 mg,
  • doječe ženske, starejše od 19 let - 12 mg.

Živila, bogata s cinkom

Živila, ki so izjemno bogata s cinkom, so: morski sadeži (npr. jastogi, ostrige, raki), jetra, bučna semena, grenak kakav in kakavovi pripravki (npr. grenka čokolada z visoko vsebnostjo kakavove mase), siri (npr. siri Gouda in Emmentaler), izdelki iz grobih žit (npr.ovseni kosmiči, ajda, polnozrnati rženi kruh, musli, pšenični otrobi in pšenični kalčki), pekovski kvas, orehi, mandlji, semena (npr. laneno seme, sončnično seme), bučna semena, jajca, meso (npr. govedina, svinjina, jagnjetina, perutnina) in suhe stročnice. Poudariti je treba, da se cink veliko bolje absorbira iz živalskih proizvodov kot iz rastlinskih proizvodov, za katere so značilni fitati, ki zmanjšujejo biorazpoložljivost cinka. Druga hranila, ki negativno vplivajo na absorpcijo, so: oksalna kislina, nehemsko železo, baker in nekatere frakcije prehranskih vlaknin (npr. netopni lignini). Sestavine, ki pozitivno vplivajo na absorpcijo iz prebavil, vključujejo živalske beljakovine, nekatere aminokisline (npr. asparagin) in organske kisline (npr. citronsko, jabolčno).

Simptomi pomanjkanja cinka

Če je prehrana raznolika in dobro uravnotežena, je povprečni dnevni vnos cinka med 10 in 20 mg, kar v skladu z veljavnimi prehranskimi standardi za poljsko prebivalstvo ne predstavlja večjega tveganja v smislu pomanjkanja ali presežka tega mikrohranila. Če pa je prehrana dlje časa zelo restriktivna, nizkokalorična in/ali temelji na živilih z nizko hranilno vrednostjo, lahko dnevna oskrba s cinkom v prehrani ne zadošča za zadovoljitev potreb organizma. Najpogostejši simptomi pomanjkanja pri odraslih so kožne spremembe, izpadanje las, slabše celjenje ran, slabši občutek za vonj in okus, zmanjšana odpornost, nočna slepota ter atrofija timusa in bezgavk.

Dopolnjevanje s cinkom

Trenutne raziskave kažejo, da lahko dodajanje cinka s hrano skrajša trajanje prehlada za približno 33 %. Bolniki s prehladom morajo ta element začeti jemati v 24 urah po pojavu prvih simptomov. Obstaja nekaj dokazov, ki kažejo, da lahko prehransko dopolnilo, obogateno s cinkom, zmanjša tveganje za razvoj akutnih virusnih okužb dihal pri odrasli populaciji, pri kateri je malo verjetno, da bi ji primanjkovalo cinka. Ugotovljeno je bilo tudi, da cink, ki se uporablja za zdravljenje virusnih okužb dihal, skrajša trajanje simptomov in zmanjša njihovo resnost do tretjega dne. Za nameček so rezultati nedavne metaanalize, ki je vključevala pet študij s skupno 1 398 udeleženci, pokazali, da je bil prehranski dodatek cinka povezan s 43 % nižjo stopnjo umrljivosti pri bolnikih s COVID-19. Vendar pa vse do zdaj opravljene študije ne dokazujejo dokončno pozitivnega učinka cinka na njen potek. Zanimivo je, da obstajajo tudi nekateri znaki, da lahko prehransko dopolnilo, obogateno s cinkom, prispeva k zmerni izgubi telesne teže pri osebah s prekomerno telesno težo in debelih osebah brez spremljajočih bolezni.

Cink v prehranskih dopolnilih - najbolj biološko razpoložljive oblike

Cink v zdravilnih pripravkih in prehranskih dopolnilih najpogosteje najdemo v obliki citrata, glukonata ali oksida. Najbolj biološko razpoložljivi obliki sta glukonat in citrat, medtem ko je cinkov oksid le malo biološko razpoložljiv. Če je potrebno dodatno prehransko dopolnilo, je najbolje poseči po pripravku, ki je registriran kot zdravilo brez recepta, saj morajo proizvajalci zdravil pred trženjem dokazati njihovo učinkovitost in/ali varnostni profil.

Viri:

  • Sanna A., Firinu D., Zavattari P., et al.
    Autoimmunity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018
    Jan 11;10(1):68.
  • Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R., et al: Cink supplementation improves body weight management, inflammatory biomarkers and insulin resistance in individuals with debesity: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101.
  • Abdollahi S, Toupchian O, Jayedi A, et al: Zinc Supplementation and Body Weight: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials (Dopolnjevanje s cinkom in telesna teža: sistematični pregled in metaanaliza naključno kontroliranih preskušanj na podlagi odmerka in odziva). Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):398-411.
  • Wang MX, Win SS, Pang J., et al: Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation (Dopolnjevanje s cinkom zmanjšuje trajanje prehlada med zdravimi odraslimi: sistematični pregled randomiziranih nadzorovanih raziskav z dodajanjem mikrohranil). Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Nutrition standards for the Polish population and their application (Prehranski standardi za poljsko prebivalstvo in njihova uporaba). Nacionalni inštitut za javno zdravje - Nacionalni inštitut za higieno, 2020.
  • Hunter J, Arentz S, Goldenberg J in drugi: Cink za preprečevanje ali zdravljenje akutnih virusnih okužb dihalnih poti pri odraslih: hitri sistematični pregled in metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav. BMJ Open. 2021 Nov 2;11(11):e047474.
  • Tabatabaeizadeh SA.: Dopolnjevanje s cinkom in umrljivost zaradi COVID-19: metaanaliza. Eur J Med Res. 2022 May 23;27(1):70.