PQQ - kaj je in kakšne so njegove lastnosti?

PQQ je edinstvena snov, katere lastnosti vključujejo učinke na presnovo, delovanje možganov in srca, raven energije in procese staranja v telesu. Čeprav formalno ni vitamin, ima veliko skupnih značilnosti z vitamini. PQQ v določenih količinah dobimo z zdravo prehrano, vendar je močnejše koristi za zdravje doseči z dodajanjem dodatkov, kar kažejo številne znanstvene študije.
V tem članku boste izvedeli, kaj je PQQ, kakšna je njegova zgodovina, mehanizmi delovanja in predvsem: kaj lahko pričakujete od njegovega dodajanja. Prijetno branje!
Kaj je PQQ?
PQQ je kratica za pirolokinolin kvinon (pyrroloquinoline quinone ). Gre za snov, ki je močno aktivna v mitohondrijih in je enakovredno vključena v energijsko presnovo in nadzor oksidativnega stresa. PQQ je povezan z biološkimi procesi, kot so mitohondriogeneza, razmnoževanje, rast in staranje. Po podatkih iz literature lahko PQQ ublaži klinično pomembne motnje, kot so tiste, povezane z ishemijo, vnetjem in lipotoksičnostjo. Poleg tega lahko dodajanje PQQ zagotovi koristi za zdravje, kot so izboljšana presnovna prožnost, imunska zaščita in nevroprotekcija.
Kemijsko je aromatični triciklični o-kinon. PQQ je bil odkrit leta 1979. Sprva so ga identificirali kot redoks kofaktor za bakterijske dehidrogenaze.
PQQ kot dodatek je varen. PQQ izpolnjuje vse zahteve ameriškega ministrstva za kmetijstvo za označevanje izdelkov kot "splošno priznanih kot varnih" (GRAS).
Zanimivost: PQQ je bil identificiran kot sestavina medzvezdnega prahu. To nakazuje, da je PQQ morda sodeloval na začetku biološke zasnove in evolucije.
Kako deluje PQQ? - lastnosti
Trenutno menimo, da je pirolohinolinkinon vitaminom podobna snov. Ne izpolnjuje vseh meril za opredelitev vitamina, zato ga ne moremo imenovati vitamin, vendar ima glede svojih učinkov veliko skupnega z vitamini. Na primer, pomanjkanje PQQ v prehrani povzroči reakcijo, ki spominja na pomanjkanje vitamina, ki se izboljša po dodajanju PQQ. Pomanjkanje PQQ pri miših in podganah povzroča različne sistemske odzive, vključno z oslabljeno rastjo, oslabljenim imunskim odzivom, nenormalnim razmnoževanjem in zmanjšano frekvenco dihanja. Pri višjih organizmih (vključno s človekom) ni bila ugotovljena sposobnost samostojne sinteze PQQ, zato moramo, če želimo uživati njegove lastnosti (in se izogniti posledicam njegove odsotnosti), uživati zdravo prehrano, ki zagotavlja ustrezne količine.
Lahko bi rekli, da so lastnosti PQQ analogne združitvi lastnosti, ki jih ima PQQ, v eni molekuli:
- askorbinska kislina (vitamin C),
- riboflavin (vitamin B2),
- piridoksal-5-fosfat (vitamin B6).
Že leta 2003 so nekateri raziskovalci predlagali, da je PQQ kandidat za vlogo novega vitamina B. V hrani je malo snovi, ki tako učinkovito zmanjšujejo raven reaktivnih kisikovih vrst kot PQQ.
Eno največjih odkritij pri raziskavah PQQ je bilo, da služi kot katalitični pomočnik laktata in drugih dehidrogenaz pri oksidaciji NADH v NAD+. PQQ poveča od NAD+ odvisno aktivnost sirtuina in izražanje tarč sirtuina, kot so PGC-1α, NRF-1 in 2 ter TFAM.
In kaj pravijo raziskave? Harris in drugi so poročali, da je dodatek PQQ (5-10 mg dnevno) zmanjšal raven C-reaktivnega proteina, interlevkina-6 in malondialdehida v plazmi. Poleg tega sta razmerje laktat/piruvat v krvi in profil presnovkov v urinu kazala na povečano delovanje mitohondrijev. Podobno so Hwang in sod. pokazali, da je dnevno dodajanje 20 mg PQQ optimiziralo mitohondrijsko biogenezo pri ljudeh. Omeniti velja, da sta se po dodajanju PQQ (10-20 mg dnevno) pri ljudeh izboljšala tudi kognitivna funkcija in spomin.
Po podatkih iz literature lahko PQQ v praksi:
- ima nevroprotektivni učinek,
- vzdržuje optimalno raven kognitivnih funkcij,
- zavira procese staranja,
- ščiti srce pred posledicami ishemije,
- zmanjšuje stopnjo utrujenosti,
- izboljšajo kakovost spanja,
- izboljšanje splošne kakovosti življenja.
Pojavljanje PQQ
V majhnih količinah je PQQ prisoten v nekaterih živilih, zlasti v peteršilju, zelenem čaju ali fermentirani soji, pa tudi v različnih vrstah zelenjave in sadja. Vendar gre za pomembne količine, saj se ob njihovem pomanjkanju lahko pojavijo neželeni simptomi.
PQQ se v hrani pojavlja v oksidirani obliki, vendar to ni težava, saj se z reakcijo z biološkimi snovmi zlahka zmanjša.
PQQ vsebuje tudi človeško mleko. V njem je koncentracija približno 20-30 μg/L. Zdi se, da je to povsem evolucijsko upravičeno, saj je veliko dokazov, da PQQ sodeluje pri procesih rasti, zato bi novorojenčkom, hranjenim z materinim mlekom, lahko pomagal tudi pri razvoju.
Eden od virov PQQ naj bi bila sinteza s strani mikroorganizmov, ki sestavljajo črevesno mikrofloro. Zanimivo je, da je razmerje obojestransko - mikroflora proizvaja PQQ, PQQ pa spreminja sestavo mikroflore in krepi črevesno pregrado.
Kako uporabljati PQQ?
Najpogostejši predlogi so, da vzamete 10 ali 20 mg PQQ na dan. Vendar pa je v nekaterih virih mogoče najti razpon dnevnih odmerkov od 5 do 60 mg. Za dosego optimalnih rezultatov je potrebno vsakodnevno dodajanje, učinki pa se lahko pokažejo v 2-3 mesecih. Pri tem dodatku velja staviti na doslednost in potrpežljivost, učinki pa so lahko res prijetni.
Za povečanje koristi se PQQ pogosto kombinira z drugimi mitohondrijskimi antioksidanti, kot so koencim Q10, alfa-lipoična kislina ali prekurzor glutationa n-acetilcistein.
Povzetek
PQQ je zelo učinkovit pri nadzoru oksidativnega stresa in lahko poveča število mitohondrijev, zaradi česar je proizvodnja energije v celicah učinkovitejša. Formalno ni vitamin, vendar ima v praksi veliko skupnega z vitamini. Koristi presnovnemu zdravju, kognitivnemu delovanju, zdravju srca, pa tudi spanju, razpoloženju in splošni kakovosti življenja.
Če želite izkoristiti prednosti dopolnila, jemljite 10 ali 20 mg PQQ dnevno, najbolje 12 tednov. Hkratna uporaba drugih snovi, ki spodbujajo mitohondrije, kot je koencim Q10, lahko zagotovi kumulativne koristi.
Viri:

Pomanjkanje magnezija - kakšni so simptomi?
