Brezplačna dostava na Poljsko od 200 PLN. Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Selen - lastnosti, viri, pomanjkanje, presežek

Selen - lastnosti, viri, pomanjkanje, presežek
09 Oktober 2024
Objavil: Mateusz Durbas Times Read: 594 Komentarji: 0

Selen je mineral, ki je nujen za pravilno delovanje človeškega telesa. Zato je selen pogosta sestavina prehranskih dopolnil, katerih namen je izboljšati splošno psihofizično stanje in dobro počutje ter preprečiti razvoj številnih bolezni, znanih kot civilizacijske bolezni. Ugotovimo torej, kakšne so lastnosti selena, ki spodbujajo zdravje, in kakšna so lahko tveganja pomanjkanja ali presežka selena.

Selen - lastnosti

Selen ima pomembno vlogo pri celični presnovi in normalnem delovanju ščitnice. Selen je del glutation peroksidaze, antioksidativnega encima, ki ščiti celične membrane pred poškodbami zaradi prostih radikalov**. Selen deluje kot antioksidant, ki ščiti človeško telo pred oksidativnim stresom in lahko preprečuje razvoj bolezni, ki jih povzročajo prosti radikali, vključno z: boleznimi srca in ožilja, rakom in nevrodegenerativnimi boleznimi (zlasti Alzheimerjevo boleznijo).

Dokazano je, da ima selen protirakave lastnosti in tako lahko zmanjša tveganje za razvoj nekaterih vrst raka. Selen ščiti celice pred škodljivimi učinki reaktivnih kisikovih zvrsti, zmanjšuje sposobnost rakotvornih spojin, da povzročajo mutacije, zavira delitev rakavih celic in preprečuje njihovo širjenje v telesnih tkivih. Poleg tega selen povečuje odpornost telesa, podpira zdravljenje beljakovinsko energijske podhranjenosti in ščiti pred zastrupitvami s težkimi kovinami (vključno s kadmijem, svincem, živim srebrom, arzenom in talijem).

Poleg tega je v literaturi navedeno, da lahko dodajanje selena zmanjša splošno umrljivost za 14 % in skrajša trajanje hospitalizacije pri kritično bolnih bolnikih. Dopolnjevanje s selenom lahko prispeva tudi k znatnemu zmanjšanju indeksa HOMA-B (ki ocenjuje delovanje celic beta otočkov trebušne slinavke) in povečanju indeksa občutljivosti na inzulin QUICKI. Uživanje selena lahko vodi tudi do rahlega znižanja ravni skupnega holesterola, trigliceridov in lipoproteinov zelo nizke gostote (VLDL) v krvi. Pokazalo se je tudi, da lahko selen v kombinaciji z drugimi antioksidanti zmanjša tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih vzrokov za 23 % in tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka za 10 %. Selen lahko ugodno vpliva tudi na moško plodnost, saj poveča volumen ejakulata in koncentracijo sperme ter izboljša gibljivost in morfologijo spermijev.

Selen - prehranski viri

Glavni prehranski viri selena v človeški prehrani so drobovina (zlasti ledvice), ribe (npr. losos, sled, tuna, plavarica, trska), školjke, meso, jajca ter mleko in mlečni izdelki (zlasti sir). Vsebnost selena v mleku, mlečnih izdelkih (npr. jogurt, kefir, pinjenec, sir) in jajcih je močno odvisna od njegove vsebnosti v krmi. Poleg tega je selen v rastlinskih proizvodih, kot so brazilski oreščki, ajdovi kosmiči, grenki kakav, riž, česen, gobe, orehi in suhe stročnice (npr. grah, leča, soja). Absorpcijo selena iz hrane povečujejo beljakovine, metionin, antioksidativni vitamini (A, C in E) in drugi prehranski antioksidanti. Nasprotno pa absorpcijo selena iz prebavil zmanjšujejo majhen vnos beljakovin, prisotnost težkih kovin in visoka vsebnost žvepla v prehrani. Selen, ki se nahaja v hrani v obliki selenometionina, ima visoko biološko uporabnost, ki presega 90 %.

Produkty bogate w Selen: jajka, pierś, krewetki i inne

Potrebe po selenu

Dnevna potreba po selenu na ravni priporočenega dnevnega vnosa za odrasle ženske in moške je 55 µg. Pri nosečnicah se potreba po selenu poveča na 60 µg na dan, ker je treba zagotoviti potrebe razvijajočega se ploda. Prav tako morajo doječe ženske zagotoviti več selena - 70 µg na dan, da dopolnijo količino tega pomembnega minerala v materinem mleku.

Pomanjkanje selena

Neuravnotežena prehrana, ki je zelo revna z mesom, ribami, morskimi sadeži, mlekom, mlečnimi izdelki, jajci in stročnicami, lahko spodbuja pomanjkanje selena. Ljudje s fenilketonurijo in kronično ledvično odpovedjo ter vegani in vegetarijanci so še posebej izpostavljeni tveganju pomanjkanja selena. Najbolj znani negativni stranski učinki kroničnega pomanjkanja selena so juvenilna kardiomiopatija (Keshanova bolezen) in distrofija sklepnega hrustanca (Kashin-Backova bolezen). Pomanjkanje selena lahko poveča umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja in raka ter povzroči kretenizem pri otrocih. Nizke koncentracije selena pogosto najdemo pri boleznih ožilja, avtoimunskih motnjah, akutnem pankreatitisu, cistični fibrozi, retinopatiji, depresiji in bolnikih z aidsom.

Selen - presežek

Presežek selena je lahko za človeka strupen. Po naključnem zaužitju gramskih količin selena so poročali o smrtnih primerih toksičnosti. Pri dolgotrajnem uživanju manjših odmerkov selena pa lahko pride do kronične toksičnosti selena, imenovane selenoza. Najpogostejši simptomi presežka selena (kronične toksičnosti) so krhkost in izpadanje nohtov ter izpadanje las, pa tudi depresija, čustveno nihanje, živčnost, prebavne težave, kožni izpuščaji, vonj po česnu v zadahu, hiperhidroza in nevrološke motnje.

Viri:

  • Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL in drugi: Selen, antioksidanti, bolezni srca in ožilja ter umrljivost zaradi vseh vzrokov: sistematični pregled in metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10;112(6):1642-1652.

  • Zhang JW, Lin Y, Liu YM in drugi: Excess selenium intake is associated with microalbuminuria in female but not in male among adults with debeesity: Results from NHANES 2009-2018. 2023 Jan 25;10:1043395.

  • Zhao Y, Yang M, Mao Z, et al: The clinical outcomes of selenium supplementation on critically ill patients: A meta-analysis of randomized controlled trials (Klinični rezultati dodajanja selena kritično bolnim bolnikom: Metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav). Medicina (Baltimore). 2019 May;98(20):e15473.

  • Mahdavi Gorabi A, Hasani M, Djalalinia S, et al: Effect of selenium supplementation on glycemic indices: a meta-analysis of randomized controlled trials (Učinek dodajanja selena na glikemične indekse: metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav). J Diabetes Metab Disord. 2019 Jul 4;18(2):349-362.

  • Hasani M, Djalalinia S, Sharifi F, et al: Effect of Selenium Supplementation on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis (Učinek dodajanja selena na lipidni profil: sistematični pregled in metaanaliza). Horm Metab Res. 2018 Oct;50(10):715-727.