Kurkumin in piperin - imata kaj skupnega?

Dolga ostriga, znana tudi kot kurkuma, je večletna, rizomatozna zelnata rastlina, ki spada v družino ingverjevk. Koreninice kurkume vsebujejo kurkumin, organsko kemično spojino s širokim spektrom biološkega in farmakološkega delovanja. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvleček kurkume (kurkumin) in izvleček črnega popra (piperin), so danes zelo priljubljena zaradi njunih širokih lastnosti, ki spodbujajo zdravje, in visoke biološke razpoložljivosti.
- Kaj je kurkumin?
- Kurkumin - lastnosti
- Kurkumin - biološka uporabnost
- Kurkumin s piperinom - kakšne učinke ima?
- Kurkumin - odmerjanje
Kaj je kurkumin?
Kurkumin je bioaktivna spojina iz skupine polifenolov (antioksidantov), ki se naravno pojavlja v koreninah kurkume in se že stoletja pogosto uporablja v ajurvedski medicini za podporo pri zdravljenju različnih zdravstvenih motenj. Kurkumin je glavna biološko aktivna sestavina kurkume (rumene indijske začimbe v prahu), ki jo najdemo tudi v prehranskih dopolnilih. Kurkumin je v maščobi topna snov, ki ima intenzivno oranžno-rumeno barvo, zato ga proizvajalci živil uporabljajo kot aditiv za živila (barvilo) z oznako E100.
Kurkumin - lastnosti
Kurkumin je spojina, ki ima vsestranske zdravilne in terapevtske lastnosti. Dokazano je, da ima kurkumin antioksidativne, antiradikalne, protivnetne, protimikrobne, antiproliferativne (tj. zavira delitev celic), analgetične, antidiabetične, protirakave, antiaterosklerotične, antidepresivne, protimikrobne, hepato- in nevroprotektivne ter imunostimulativne učinke.
Študije so pokazale, da lahko kurkumin prispeva k zniževanju skupnega holesterola, lipoproteina nizke gostote LDL (tako imenovani "slabi" holesterol) in trigliceridov v krvi, še bolj pa pri ljudeh z lipidnimi motnjami. Poleg tega lahko kurkumin zmanjša raven glukoze v krvi na tešče in glikiranega hemoglobina (HbA1c) ter zmanjša indeks inzulinske odpornosti HOMA-IR pri preddiabetičnih bolnikih. Kurkumin lahko poveča občutljivost tkiv na inzulin in tako ščiti pred nastankom inzulinske rezistence in sladkorne bolezni tipa 2.
Kurkumin ima dobro dokumentirane protivnetne lastnosti. Redna uporaba kurkumina dokazano zmanjšuje vnetne označevalce, kot so C-reaktivni protein (CRP), interlevkin 1 (IL-1), interlevkin 6 (IL-6) in faktor tumorske nekroze alfa (TNF-alfa). Trenutne raziskave kažejo, da ima kurkumin lahko terapevtske učinke pri številnih civilizacijskih in kroničnih boleznih, in sicer pri srčno-žilnih, nevrodegenerativnih, rakavih, osteoartritisu in debelosti, depresiji, sladkorni bolezni in vnetni črevesni bolezni (zlasti ulceroznem kolitisu).
Dodajanje kurkumina lahko podpira tudi izgubo telesne teže pri ljudeh s prekomerno telesno maščobo. Kopičenje znanstvenih dokazov kaže, da lahko uporaba kurkumina v odmerku vsaj 1 000 mg na dan najmanj dva meseca pozitivno vpliva na zmanjšanje telesne teže, obsega pasu (trebušna debelost) in vsebnosti visceralne maščobe, ki so močno povezani z nealkoholno maščobno boleznijo jeter.
Kurkumin - biološka uporabnost
Kurkumin je organska kemična spojina, ki je topna v maščobi, vendar netopna v vodi. Zaradi tega se kurkumin žal slabo absorbira v človeškem telesu. Rezultati eksperimentalnih študij na živalskih modelih so pokazali, da je biološka razpoložljivost kurkumina le 1 %. Kot je torej razvidno, je ena glavnih težav, povezanih s peroralno uporabo kurkumina, njegova nizka biološka uporabnost, za katero se zdi, da ni le posledica slabe absorpcije, temveč tudi hitre presnove in hitrega sistemskega izločanja. V zadnjih letih je bilo razvitih več metod za izboljšanje absorpcije kurkumina iz prebavil. Dve najučinkovitejši in najpogosteje priporočeni metodi za povečanje absorpcije kurkumina v prebavilih sta kombinacija kurkumina s piperinom (izvleček črnega popra) in kombinacija kurkumina z lipidi. Dokazano je bilo, da ima med številnimi komercialnimi dodatki s kurkuminom najvišjo biološko uporabnost micelarna oblika kurkumina.
Kurkumin s piperinom - kakšne učinke ima?
Za izboljšanje absorpcije kurkumina v črevesju ga je priporočljivo jemati skupaj s piperinom, glavno bioaktivno sestavino črnega popra, saj je ta kombinacija povezana s povečanjem biološke razpoložljivosti kurkumina za do 2000 %. Kurkumin je priporočljivo kombinirati s piperinom na naslednji način: 500 mg kurkumina in 5,0-6,7 mg piperina trikrat na dan, skupaj 1500 mg kurkumina in 15-20 mg piperina na dan. Literatura navaja tudi, da so v nekaterih primerih za povečanje biološke uporabnosti kurkumina potrebni visoki odmerki, od 2000 do 4000 mg na dan.
Kurkumin - odmerjanje
Na podlagi razpoložljivih znanstvenih dokazov je navedeno, da ima kurkumin v odmerkih od 500 mg do 3000 mg na dan zdravju koristne učinke na človeško telo. Tako višje kot nižje ravni dodajanja kurkumina lahko zagotovijo merljive koristi za zdravje. Kurkumin je treba jemati vedno s hrano (npr. po zajtrku).
Viri: Zdravilo za zdravljenje s kurkuminom:
-
Askari G, Sahebkar A, Soleimani D in drugi: Učinkovitost dodatka kurkumina in piperina na klinične simptome, trajanje, resnost in vnetne dejavnike pri ambulantnih bolnikih s COVID-19: randomizirano dvojno slepo, s placebom nadzorovano preskušanje. Poskusi. 2022 Jun 6;23(1):472.
-
Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK, et al: Oral Curcumin With Piperine as Adjuvant Therapy for the Treatment of COVID-19: A Randomized Clinical Trial (Peroralni kurkumin s piperinom kot dodatna terapija za zdravljenje COVID-19: randomizirano klinično preskušanje). Front Pharmacol. 2021 May 28;12:669362.
-
Hewlings SJ, Kalman DS: Kurkumin: pregled njegovih učinkov na zdravje ljudi. Živila. 2017 Oct 22;6(10):92.
-
Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J, et al: Antioxidant Potential of Curcumin-A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials (Antioksidativni potencial kurkumina - metaanaliza randomiziranih kliničnih raziskav). Antioxidants (Basel). 2020 Nov 6;9(11):1092.
-
Tabrizi R, Vakili S, Akbari M, et al: The effects of curcumin-containing supplements on biomarkers of inflammation and oxidative stress (Učinki prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kurkumin, na biomarkerje vnetja in oksidativnega stresa): (1): sistematični pregled in meta-analiza randomiziranih kontroliranih raziskav. Phytother Res. 2019 Feb;33(2):253-262.

Preizkušeni načini za prigrizek
