Brezplačna dostava na Poljsko od 200 PLN. Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Beljakovinski izolat - vse o njem

Beljakovinski izolat - vse o njem
08 Oktober 2024
Objavil: Mateusz Durbas Times Read: 775 Komentarji: 0

Beljakovinska dopolnila so med izdelki, ki so priljubljeni tako pri tekmovalnih kot pri rekreativnih športnikih, zlasti z namenom povečanja mišične mase. Ena izmed najbolj priljubljenih vrst beljakovinske prehrane med športniki je izolat sirotkinih beljakovin. Ugotovimo, kaj je beljakovinski izolat in kakšne so prednosti njegove uporabe.

Kaj je beljakovinski izolat?

Izolat sirotkinih beljakovin (WPI) je izdelek v prahu, ki ima zelo visoko vsebnost beljakovin (85-90 %) ter hkrati nizko vsebnost ogljikovih hidratov (običajno do 1 %) in maščob (običajno do 0,5 %). Beljakovinski dodatek na osnovi izolata sirotkinih beljakovin je dražji od koncentrata sirotkinih beljakovin (WPC) zaradi višje vsebnosti beljakovin v izdelku. Izolat sirotkinih beljakovin se poleg tega, da se pojavlja kot beljakovinski dodatek v prahu, pogosto dodaja tudi izdelkom športne prehrane, kot so beljakovinske ploščice, sladice in koktajli, ki so pripravljeni za uživanje, ko jih prelijete z vodo ali mlekom. Poleg tega je v zadnjih letih vse več proizvajalcev živil obogatilo svoje živilske izdelke z izolatom sirotkinih beljakovin, vključno z žiti za zajtrk, jogurti, mlečnimi sladicami in beljakovinskimi ploščicami.

Kako se izolat sirotkinih beljakovin proizvaja?

Izolat sirotkinih beljakovin se pridobiva s koncentriranjem in čiščenjem koncentrata sirotkinih beljakovin, da se zmanjša vsebnost ogljikovih hidratov (laktoze) in mlečne maščobe v sirotki. Postopek koncentriranja in čiščenja koncentrata sirotkinih beljakovin se izvaja z uporabo membranskega ločevanja ali metod ionske izmenjave. Izolat sirotkinih beljakovin velja za izdelek z najvišjo čistostjo in koncentracijo beljakovin, saj vsebuje vsaj 85 % beljakovin in običajno manj kot 1 % laktoze in maščob.

Beljakovinski izolat - značilnosti

Za beljakovinski izolat sirotke je značilna visoka vsebnost esencialnih aminokislin, vključno z aminokislinami z razvejano verigo (BCAA), ki vključujejo levcin, izolevcin in valin. Poleg tega je izolat sirotkinih beljakovin dober vir kalcija in kalija. En obrok (30 g) beljakovinske prehrane na osnovi izolatov sirotkinih beljakovin zagotavlja povprečno 26 g beljakovin, 0,6 g ogljikovih hidratov (mlečni sladkor) in 0,2 g maščob ter približno 110 kcal. Beljakovinsko prehransko dopolnilo na osnovi izolata sirotkinih beljakovin odlikujejo visoka biološka vrednost, visoka prebavljivost in lahka asimilacija. Izolat sirotkinih beljakovin je zaradi visoke vsebnosti levcina ter hitre kinetike prebave in absorpcije aminokislin z razvejano verigo odlična izbira za rekreativne in tekmovalne športnike.

Proteinski izolat - kakšne so prednosti njegove uporabe?

Beljakovinska dopolnila (vključno z izolatom sirotkinih beljakovin) je Avstralski inštitut za šport uvrstil v kategorijo A, ki vključuje le snovi z dobro dokumentiranimi učinki v športu. Študije jasno kažejo, da pogosta uporaba beljakovinskega dodatka na osnovi izolatov sirotkinih beljakovin vodi k povečanju mišične mase in moči, še bolj pa pri rednih vaditeljih za moč. Izolat sirotkinih beljakovin učinkovito spodbuja sintezo beljakovin v skeletnih mišicah (MPS), predvsem zaradi visoke vsebnosti levcina in drugih esencialnih aminokislin. Prejšnje študije so pokazale, da redno vključevanje beljakovinskega dodatka na osnovi izolata sirotkinih beljakovin v prehrano pozitivno vpliva na telesno sestavo, saj spodbuja povečanje puste telesne mase ter hkrati zmanjšuje maščobno maso, obseg pasu in indeks telesne mase, zlasti pri ljudeh, ki redno trenirajo za moč in se dlje časa prehranjujejo uravnoteženo. Poleg tega uporaba izolata beljakovin sirotke pospešuje anabolične procese v človeškem telesu in znatno pospeši regeneracijo po treningu po intenzivnem treningu moči. Poleg tega lahko dopolnjevanje prehrane z beljakovinskimi dodatki na osnovi izolata beljakovin sirotke zniža raven glukoze v krvi, zavira apetit in poveča občutek sitosti ter preprečuje pojav sarkopenije (izguba mase skeletnih mišic, moči in moči s starostjo) in blaži simptome rakave kaheksije.

Beljakovinski izolat - za koga?

Izolat sirotkinih beljakovin je primeren za vse, ki redno trenirajo v telovadnici, da bi razvili mišično maso in moč, ter imajo povečano potrebo po beljakovinah. Izolat sirotkinih beljakovin lahko uspešno uporabljajo tudi tisti, ki želijo shujšati in ohraniti visoko stopnjo sitosti med obroki. Ker izolat sirotkinih beljakovin vsebuje majhno količino laktoze, je varen izdelek za vse ljudi z laktozno intoleranco in gastrointestinalnimi motnjami, kot so sindrom razdražljivega črevesja (IBS), sindrom bakterijske zaraščenosti tankega črevesja (SIBO) in vnetne črevesne bolezni (Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis). Uporaba beljakovinskega dodatka na osnovi izolatov beljakovin sirotke je lahko zelo koristna tudi pri regeneraciji kože, obnovi tkiv in celjenju ran po operacijah ter pri beljakovinski in kalorični podhranjenosti, povezani z motnjami žvečenja in požiranja ter pomanjkanjem apetita. Izolat sirotkinih beljakovin se lahko uporablja v obliki klasičnega šejka po treningu z utežmi, odličen pa je tudi kot dodatek jutranji ovseni ali kašnati kaši in sadnemu mlečnemu napitku.

Beljakovinski izolat - kontraindikacije

Glavna kontraindikacija za uporabo izolata beljakovin sirotke je znana alergija na beljakovine kravjega mleka. Poleg tega lahko redna uporaba beljakovinskega dodatka na osnovi izolata sirotkinih beljakovin pri nekaterih ljudeh poslabša aknaste spremembe na obrazu in trupu. Kot alternativo izolatu sirotkinih beljakovin lahko uporabite hidrolizat sirotkinih beljakovin (WPH), izolat govejih beljakovin, izolat sojinih beljakovin ali izolat grahovih beljakovin.

Viri:

  • Duarte NM, Cruz AL, Silva DC, et al: Intake of whey isolate supplement and muscle mass gains in young healthy adults when combined with resistance training: a blinded randomized clinical trial (pilot study). J Sports Med Phys Fitness. 2020 Jan;60(1):75-84.

  • Cereda E, Turri A, Klersy C in drugi: Dopolnjevanje z izolatom sirotkinih beljakovin izboljša telesno sestavo, mišično moč in prenašanje zdravljenja pri podhranjenih bolnikih z napredovalim rakom, ki se zdravijo s kemoterapijo. Cancer Med. 2019 Nov;8(16):6923-6932.

  • Hoffman JR, Falvo MJ: Proteini - kateri so najboljši? J Sports Sci Med. 2004 Sep 1;3(3):118-30.

  • Lynch HM, Buman MP, Dickinson JM, et al: No Significant Differences in Muscle Growth and Strength Development When Consuming Soy and Whey Protein Supplements Matched for Leucine Following a 12 Week Resistance Training Program in Men and Women: A Randomized Trial (Nobenih pomembnih razlik v rasti mišic in razvoju moči pri uživanju beljakovinskih dodatkov iz soje in sirotke, ki se ujemajo z levcinom, po 12-tedenskem programu treninga odpornosti pri moških in ženskah). Int J Environ Res Public Health. 2020 May 29;17(11):3871.

  • Banaszek A, Bumm TGP, Nowotny B, et al: The Effects of Whey vs. Pea Protein on Physical Adaptations Following 8-Weeks of High-Intensity Functional Training (HIFT): (HIFT): pilotna študija. Šport (Basel). 2019 Jan 4;7(1):12.