Celotna resnica o lahkih izdelkih

Lahki izdelki so široka paleta živil, ki so naklonjeni potrošnikom, ki skrbijo za svoje zdravje in se običajno držijo shujševalne diete. Ljudje s prekomerno telesno težo in debeli, katerih glavni cilj je zmanjšati prekomerno telesno težo, uporabljajo različne načine za doseganje sanjske postave, zato jih pogosto premamijo različni marketinški triki. Zato ugotovimo, kaj so light izdelki, ali so zdravi in ali jih je vredno vključiti v dieto.
- Kaj so lahki izdelki?
- Kateri lahki izdelki so na voljo v trgovinah?
- Ali so lahki izdelki manj kalorični?
- Lahki izdelki - s čim se nadomesti sladkor?
- Lahki izdelki - komu lahko koristijo?
- Ali se splača kupovati lahke izdelke?
Kaj so lahki izdelki?
Med nakupovanjem v supermarketih in diskontih z živili na policah zelo pogosto najdemo živila, ki imajo v imenu besedo light ali light. Ti so običajno povezani z zdravimi in lahko prebavljivimi izdelki, ki vsebujejo malo maščob, sladkorja in kalorij. Za nekatere izdelke light to res drži, vendar ni za vsak živilski izdelek, označen kot light, značilna dobra sestava. V skladu z Uredbo Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 mora proizvajalec za navedbo trditve light na oznaki živilskega izdelka izpolnjevati stroge zahteve, ki so določene v Uredbi (ES) št. 1924/2006. Po mnenju Evropske unije so light izdelki le tisti, ki vsebujejo vsaj 30 % manj sladkorjev (ogljikovih hidratov) ali maščob in s tem kalorij v primerjavi s tradicionalnimi izdelki, ki so na voljo v živilskih trgovinah.
Kateri lahki izdelki so na voljo v trgovinah?
Ponudba lahkih izdelkov, ki so na voljo v supermarketih in manjših diskontih, se vsako leto vse bolj širi. Med najpogostejšimi lahkimi izdelki v trgovinah z živili so danes:
-
Jogurti (npr. grški),
-
rumeni siri (npr. Royal, Gouda, Rice Edam),
-
plesnivi siri (npr. Camembert),
-
siri mocarela,
-
kremni siri,
-
skuta,
-
kmečki siri,
-
kondenzirano mleko,
-
mehke margarine (za mazanje na kruh),
-
kokosovo mleko,
-
majoneze,
-
kečupi,
-
listnato testo,
-
Popcorn,
-
ploščice,
-
čokolade,
-
čokoladne kreme in kreme z oreščki,
-
Praženi arašidi.
Ali so lahki izdelki manj kalorični?
Izkazalo se je, da niso vsi lahki izdelki manj kalorični od svojih tradicionalnih vrstnikov. V nekaterih primerih imajo lahko lahki izdelki manj maščob, vendar več sladkorjev (ogljikovih hidratov) in imajo zato podobno kalorično vrednost, kar je nevarna past za vse, ki želijo izgubiti ali ohraniti zdravo telesno težo. Proizvajalci lahkih živil pogosto nadomestijo maščobe z ogljikovimi hidrati, kot so na primer škrob, maltodekstrini, celuloza in polidekstroza, kar omogoča, da so lahki izdelki koncentrirani na podoben način kot maščobe. Rezultati nekaterih študij so pokazali, da lahki izdelki z zmanjšano vsebnostjo maščob pogosto vsebujejo večje količine ogljikovih hidratov. To pomeni, da lahko nekateri ljudje, ki redno posegajo po lahkih izdelkih z zmanjšano vsebnostjo maščob, dejansko zamenjajo maščobe za sladkor, ki ima lahko prav tako škodljive učinke na zdravje ljudi, zlasti če ga zaužijejo preveč.
Zgodi se tudi, da uporaba ogljikovih hidratov ne zadostuje za doseganje ustrezne konsistence lahkega izdelka ali pa je za proizvajalca preprosto neekonomična. V takih primerih se uporabljajo zgoščevalci, kot so rožičev gumi (E410), gumi guar (E412) in ksantan gumi (E415). Ker je maščoba nosilec okusa, so številni lahki izdelki z zmanjšano vsebnostjo maščob po mnenju potrošnikov manj okusni. Zato lahko proizvajalci lahkih živil včasih dodajo ojačevalce okusa, da bi nadomestili manjšo vsebnost maščob v lahkih izdelkih.
Lahki izdelki - s čim se nadomesti sladkor?
Lahki izdelki z nizko vsebnostjo dodanega sladkorja ali brez njega so izdelki, v katerih so proizvajalci živil znatno zmanjšali količino saharoze (sladkorjev) in jo nadomestili z drugimi sladili, ki so odgovorna za sladek in privlačen okus teh izdelkov. Proizvajalci lahkih živil običajno uporabljajo umetna sladila (npr. aspartam, acesulfam K, sukralozo, saharin ) ali sladkorne alkohole, tj. poliole (npr. ksilitol, eritritol, maltitol, sorbitol, laktitol). V primerjavi s saharozo ta sladila zagotavljajo majhne količine kalorij ali količine kalorij v sledovih in ne prispevajo k znatnemu povečanju ravni glukoze v krvi ali razvoju zobne gnilobe. Vendar je treba upoštevati, da aspartam vsebuje fenilalanin, esencialno aminokislino, ki je ljudje s fenilketonurijo ne smejo uživati. Polioli, zaužiti v prevelikih količinah, lahko delujejo odvajalno, acesulfam K in saharin pa lahko po zaužitju povzročita grenak, kovinski okus v ustih.
Lahki izdelki - komu lahko koristijo?
Načeloma lahko lahke izdelke uživa vsakdo, zlasti ljudje s prekomerno telesno težo in debeli, ki želijo učinkovito zmanjšati svojo prekomerno telesno težo. Lahki izdelki z zmanjšano vsebnostjo dodanega sladkorja ali brez njega so še posebej primerni za ljudi z inzulinsko rezistenco in sladkorno boleznijo. V praksi pa lahki izdelki nimajo vedno bistveno manj kalorij ali dejansko boljše sestave kot njihovi tradicionalni primerki. Zato je priporočljivo, da skrbno preberete sestavo vsakega lahkega izdelka, ki je na voljo na etiketi, preden se odločite za njegov nakup in vključitev v svojo prehrano.
Ali se splača kupovati lahke izdelke?
Redno uživanje lahkih izdelkov ne pomaga nujno pri hujšanju, zlasti če gre za zelo predelane izdelke (npr. čips, piškoti, ploščice, sadni jogurt). Študije so pokazale, da pogosto vključevanje lahkih izdelkov z zmanjšano vsebnostjo sladkorja (namesto njih vsebujejo umetna sladila) v prehrano ne prispeva k izgubi telesne teže ali povečanju zalog telesne maščobe. Med lahkimi izdelki velja omeniti predvsem vse vrste sirov z zmanjšano vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, ki povečujejo koncentracijo skupnega holesterola in holesterola frakcije LDL v krvi.
Viri:
-
Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D in drugi: Povezava med uživanjem nesladkornih sladil in zdravstvenimi izidi: sistematični pregled in metaanalize randomiziranih in nerandomiziranih kontroliranih raziskav ter opazovalnih študij. BMJ. 2019 Jan 2;364:k4718.
-
Miller PE, Perez V.: Nizkokalorična sladila ter telesna teža in sestava: metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav in prospektivnih kohortnih študij. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):765-77.
-
Gallagher AM, Ashwell M, Halford JCG in drugi: Nizkokalorična sladila v prehrani ljudi: znanstveni dokazi, priporočila, izzivi in prihodnje potrebe. Poročilo o simpoziju s konference FENS 2019. J Nutr Sci. 2021 Jan 25;10:e7.
-
Jeżewska-Zychowicz M, Jeznach M, Kosicka-Gębska M.: Consumer' willingness to consume light foods (Pripravljenost potrošnikov za uživanje lahkih živil). BROMAT. CHEM. TOXICOL. - XLV, 2012, 3, 603-607.
-
Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P.: A systematic comparison of sugar content in low-fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016 Jan 25;6(1):e193.

Zakaj dodajati alfa-lipoično kislino?
