Cimet kot čudežna začimba
Cimet je znana in cenjena začimba z značilnim okusom in vonjem, ki se pridobiva iz skorje cimetovega drevesa. Kot začimba se cimet ne uporablja le v sladkem pecivu, temveč tudi v jutranji ovseni kaši in ovsenih kosmičih ter kosilih z mesom. Cimet vsebuje veliko različnih bioaktivnih snovi, ki imajo lastnosti, ki spodbujajo zdravje.
- Kitajski ali cejlonski cimet?
- Cimet - hranilne vrednosti
- Cimet - lastnosti
- Cimet - kje kupiti in kako uporabljati?
- Cimet - kontraindikacije
Kitajski ali cejlonski cimet?
Cimet pridobivajo iz lubja različnih vrst cimetovih dreves, čeprav sta najbolj priljubljeni dve vrsti, in sicer cejlonski cimet(Cinnamomum zeylanicum) in kitajski cimet(Cinnamomum cassia). Cejlonski cimet izvira predvsem s Šrilanke, Madagaskarja, Sundskih otokov, Mauritiusa in Indije. Kitajski cimet, ki je najpogosteje na voljo v poljskih trgovinah z živili, pa raste predvsem na jugu Kitajske ter v Vietnamu in Burmi. Kitajski cimet je veliko cenejši od cejlonskega cimeta, zanj pa sta značilna intenzivnejša aroma ter izrazitejši oster in pikanten okus. Poleg tega je kitajski cimet v primerjavi s cejlonskim cimetom temnejši, trši in bolj grob. Najpomembnejša razlika med vrstama cimeta pa je vsebnost spojin, imenovanih kumarini, ki jim pripisujejo škodljive učinke na jetra. Cejlonski cimet vsebuje približno 250-krat manj kumarinov kot kitajski cimet, zato je najbolj priporočljiv kot začimba za različne jedi.
Cimet - hranilne vrednosti
Cimet je dober vir številnih različnih snovi s širokim spektrom biološkega in farmakološkega delovanja. Mnogi imajo cimet za čudežno začimbo zaradi vsebnosti polifenolov z močnimi antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi. Med najpomembnejšimi antioksidanti v cimetu so katehini in fenolne kisline, kot so cimetova kislina, vanilinska kislina, galska kislina, kavna kislina, protokatehuinska kislina, p-kumarova kislina, siringova kislina, ferulna kislina in hidroksibenzojska kislina. Kumarini in cinamaldehid, ki so naravno prisotni v skorji cimetovega drevesa, so v glavnem odgovorni za okus in vonj cimeta. Polifenoli in cinamaldehid naj bi bili odgovorni za večino zdravstvenih koristi rednega vključevanja cimeta v prehrano.
Cimet - lastnosti
Cimet vsebuje številne bioaktivne spojine z antioksidativnimi lastnostmi, ki ščitijo telo pred škodljivimi učinki reaktivnih kisikovih vrst in lahko zmanjšajo tveganje za razvoj različnih civilizacijskih bolezni. Trenutne raziskave kažejo, da ima cimet lahko ugodne učinke na krvni tlak, občutljivost na inzulin ter raven glukoze in lipidov v krvi, predvsem pri bolnikih s presnovnimi motnjami. Poleg tega strokovna literatura navaja, da ima cimet lahko ugodne učinke na nevrodegenerativne bolezni in raka ter blaži simptome revmatoidnega artritisa in menstrualnih bolečin. Študije in vitro in na poskusnih živalskih modelih so pokazale, da ima cimet antioksidativne, protivnetne, protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti.
Cimet - kje kupiti in kako uporabljati?
Kot začimba je cimet običajno na voljo v trgovinah z živili v obliki prahu ali celih palčk, zapakiranih v vrečki. Žal proizvajalci in distributerji ne zagotavljajo vedno informacij o tem, kakšna kakovost cimeta je v zavojčku. Pri veliki večini izdelkov, ki so na voljo na trgu, gre za najcenejši kitajski cimet, vendar je kljub temu vredno pozorno prebrati etiketo in po možnosti pred nakupom povprašati proizvajalca ali distributerja. V lekarnah in spletnih trgovinah zlahka najdete tudi prehranska dopolnila z izvlečkom cimeta, običajno v obliki kapsul, tablet ali prahu. Ljubitelji aromaterapije pa lahko danes v drogerijah in lekarnah brez težav dobijo cimetovo olje, ki je odličen dodatek kopelim in masažam. Cimet kot začimbo lahko jeseni in pozimi dodate ovsenim kosmičem, kaši, rižu s sadjem (npr. jabolki), zdravim sladicam in ogrevalnim čajem.
Cimet - kontraindikacije
Cimet kot začimbo lahko velika večina ljudi varno uživa v količinah, ki ne presegajo 1 čajne žličke (4 g) na dan. Posebno previdni pa morajo biti ljudje, ki redno jemljejo zdravila (npr. antidiabetična in antikoagulantna), saj lahko cimet, uporabljen kot začimba ali prehransko dopolnilo, medsebojno deluje z nekaterimi zdravili in tako okrepi njihove učinke ali povzroči morebitne neželene učinke. Prekomerno uživanje cimeta lahko pri nekaterih ljudeh povzroči pojav driske, slabosti, bruhanja in povečanega znojenja ali celo alergijskih reakcij (otekanje jezika ali dlesni in pekoč občutek v ustih). Prehranska dopolnila, ki vsebujejo cimet, je treba uporabljati le v odmerkih, ki jih priporoča proizvajalec, in iz zanesljivega vira, saj lahko ob prevelikem uživanju zaradi vsebnosti kumarinov povzročijo poškodbe jeter.
Viri:
- Kutbi E.H., Sohouli M.H., Fatahi S. in drugi: Koristni učinki cimeta pri bolnikih s presnovnimi boleznimi: sistematični pregled in metaanaliza randomiziranih nadzorovanih raziskav glede na odmerek. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113-6131.
- Hadi A., Campbell M.S., Hassani B., et al: The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (Učinek dodajanja cimeta na krvni tlak pri odraslih: Sistematični pregled in metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav). Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10-16.
- Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M., et al: Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144-3154.
- Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Učinkovitost cimeta pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II: randomizirano kontrolirano klinično preskušanje. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549-556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
- Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Ali cimetovi dodatki povzročajo akutni hepatitis? Am J Case Rep. 2015; 16: 250-254.
⮜ Prejšnji članek
Ali je eritritol najboljše sladilo?
Naslednji članek ⮞