Prednosti in slabosti beljakovinskih dodatkov s sojinimi beljakovinami

Navedeno je, da vegani zaužijejo manj beljakovin kot tisti, ki se prehranjujejo tradicionalno. Zato se številni športniki, ki se prehranjujejo z rastlinsko prehrano, redno poslužujejo beljakovinskih dodatkov, vključno z izolatom sojinih beljakovin. Preverimo glavne prednosti in slabosti beljakovinskih dodatkov na osnovi izolata sojinih beljakovin.
- Kaj so sojine beljakovine?
- Sojine beljakovine - lastnosti, ki spodbujajo zdravje
- Ali sojine beljakovine pomagajo pri izgradnji mišične mase?
- Sojine beljakovine lahko vplivajo na zdravila
- Sojine beljakovine lahko negativno vplivajo na ščitnico
- Sojine beljakovine so uvrščene med močne alergene
Kaj so sojine beljakovine?
Sojine beljakovine, kot pove že ime, so pridobljene iz sojinih zrn(Glycine max L. Merrill), ki so pomemben vir beljakovin v prehrani veganov in vegetarijancev. Dokazano je, da imajo sojine beljakovine dobro aminokislinsko sestavo, zaradi česar imajo visoko biološko vrednost. Sojine beljakovine so bogat vir lizina ter imajo zelo dobro prebavljivost in asimilacijo. V literaturi je navedeno, da imajo sojine beljakovine indeks PDCAAS (indeks prebavljivosti beljakovinskih aminokislin) 1,0 in se zdijo primerljive z izolatom beljakovin sirotke (WPI - Whey Protein Isolate). Če pa upoštevamo naravno vsebovana anti-hranila v soji (npr. fitinska kislina in inhibitorji tripsina), ki omejujejo absorpcijo nekaterih hranilnih snovi, se izolat sirotkinih beljakovin po DIAAS, indeksu prebavljivih esencialnih aminokislin, zdi boljši od sojinih beljakovin. Po drugi strani pa so sojine beljakovine običajno cenejše od beljakovin sirotke (WPC in WPI), zato se pogosto dodajajo v beljakovinske ploščice za fizično aktivne ljudi v obliki izolata sojinih beljakovin.
Sojine beljakovine - lastnosti, ki spodbujajo zdravje
Študije kažejo, da lahko sojine beljakovine prispevajo k izboljšanju lipidnega profila krvi in zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja, zlasti ishemično bolezen srca). Pokazalo se je, da zamenjava 13 g ali 50 g živalskih beljakovin (npr. mastnega rdečega mesa) v prehrani z enako količino sojinih beljakovin lahko povzroči 3,6-odstotno oziroma 6,0-odstotno zmanjšanje holesterola LDL frakcije (t. i. "slabega" holesterola). Pokazalo se je, da ima lahko upoštevanje prehrane, ki vsak dan vsebuje vsaj 25 g sojinih beljakovin, ugoden učinek na srčno-žilne izide, predvsem na lipidogram (preiskave holesterola in trigliceridov v krvi). Rezultati metaanalize 46 študij, v katerih so sodelovale ženske po menopavzi, so pokazali, da sojine beljakovine, ki vsebujejo izoflavone (fitoestrogene), pomembno zmanjšajo koncentracije naslednjih parametrov v krvi:
-
trigliceridov (v povprečju za 5,04 mg/dl),
-
skupni holesterol (v povprečju za 3,02 mg/dl),
-
holesterol LDL (v povprečju za 3,27 mg/dl),
-
apolipoprotein B (Apo B).
Najnovejša znanstvena poročila kažejo tudi, da lahko soja in sojini izdelki pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 zmanjšajo raven CRP (označevalec vnetja) in glukoze na tešče ter znižajo sistolični krvni tlak pri osebah s hipertenzijo (nad 135 mmHg).
Ali sojine beljakovine pomagajo pri izgradnji mišične mase?
Beljakovinska dopolnila na osnovi izolatov sojinih beljakovin so zdaj na voljo, njihova cena je precej privlačna in priljubljena med športniki, ki se prehranjujejo vegansko. Izolat sojinih beljakovin se zaradi visoke vsebnosti beljakovin, nevtralnega okusa in odličnih emulgatornih lastnosti pogosto uporablja za oralne prehranske formulacije. Izolat sojinih beljakovin v prahu vsebuje povprečno 80 g beljakovin (24 g na odmerek) ter majhne količine ogljikovih hidratov, maščob in prehranskih vlaknin. V primerjavi z beljakovinami sirotke vsebujejo sojine beljakovine manj esencialnih aminokislin (EAA) na 1 g, zlasti manj aminokislin z razvejano verigo(BCAA)- levcina, izolevcina in valina. Nedavne ugotovitve so pokazale, da je uporaba sojinih ali sirotkinih beljakovin, ki vsebujejo 2 g levcina, tri mesece pri posameznikih brez telesne teže (začetnikih) povzročila znatno povečanje mišične moči in puste telesne mase, pri čemer med skupinami ni bilo bistvenih razlik. Sojine beljakovine lahko podpirajo razvoj moči in mišične mase v enaki meri kot beljakovine sirotke, zlasti če se uživajo v količinah, ki zagotavljajo zadostno količino levcina. Zato je priporočljivo zaužiti nekoliko več sojinih beljakovin, da bi dosegli podoben fiziološki učinek (razvoj moči in mase skeletnih mišic) kot beljakovine sirotke.
Sojine beljakovine lahko vplivajo na zdravila
Znano je, da lahko sojine beljakovine ovirajo absorpcijo levotiroksina, zdravila, ki se pogosto uporablja za zdravljenje hipotiroze. Zato morajo bolniki, ki jemljejo levotiroksin, med jemanjem zdravila in uživanjem obroka, ki vsebuje sojo in njene izdelke, narediti najmanj 4-urni premor. Poleg tega lahko sojine beljakovine medsebojno delujejo z železom, varfarinom (antikoagulant) in zaviralci monoaminooksidaze (zdravila, ki se večinoma uporabljajo za zdravljenje atipične depresije in Parkinsonove bolezni).
Sojine beljakovine lahko negativno vplivajo na ščitnico
Sojine beljakovine lahko škodljivo vplivajo na delovanje ščitnice, predvsem pri ljudeh z znano hipotirozo in pri tistih, ki s prehrano ne zagotavljajo dovolj joda. Rezultati študij so pokazali, da sojini izoflavoni vplivajo na delovanje ščitnice z zaviranjem aktivnosti ščitnične peroksidaze (TPO), ki sodeluje pri tvorbi ščitničnih hormonov, in sicer trijodtironina (T3) in tiroksina (T4). Pogosto uživanje sojinih beljakovin ni priporočljivo pri ljudeh s pomanjkanjem joda in motnjami v delovanju ščitnice ter pri nosečnicah in bolnikih, ki jemljejo levotiroksin.
Sojine beljakovine so uvrščene med močne alergene
Sojinebeljakovine lahko pri ljudeh z alergijo na sojo povzročijo preobčutljivost, zato soje in njenih izdelkov (vključno z beljakovinskimi dodatki na osnovi izolata sojinih beljakovin)sploh ne smejo uživati. Redno vključevanje sojinih beljakovin v prehrano pri ljudeh z alergijo na sojo lahko povzroči različne neželene učinke, med katerimi so najpogostejši:
-
driska,
-
bolečine v trebuhu,
-
slabost in bruhanje,
-
koprivnica,
-
angioedem,
-
ekcem,
-
težave z dihanjem,
-
sindrom oralne alergije,
-
glavobol in omotica.
-
mišično-skeletne težave,
-
motnje menstrualnega cikla (pri ženskah).
Viri:
-
Reynolds K, Chin A, Lees KA in drugi: Metaanaliza vpliva dodajanja sojinih beljakovin na serumske lipide. Am J Cardiol. 2006 Sep 1;98(5):633-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16923451/
-
Michelfelder AJ.: Soja: popoln vir beljakovin. Am Fam Physician. 2009 Jan 1;79(1):43-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145965/
-
Rogerson D.: Veganska prehrana: praktični nasveti za športnike in vaditelje. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Sep 13;14:36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924423/
-
Asbaghi O, Ashtary-Larky D, Mousa A, et al: The Effects of Soy Products on Cardiovascular Risk Factors in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Clinical Trials. Adv Nutr. 2022 Mar;13(2):455-473. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34591084/
-
Petersen KS.: The Dilemma With the Soy Protein Health Claim (Dilema z zdravstveno trditvijo o sojinih beljakovinah). J Am Heart Assoc. 2019 Jul 2;8(13):e013202. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6662348/
-
Moradi M, Daneshzad E, Azadbakht L.: The effects of isolated soy protein, isolated soy isoflavones and soy protein containing isoflavones on serum lipids in postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3414-3428 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31858808/.
-
van den Berg LA, Mes JJ, Mensink M, et al: Protein quality of soy and the effect of processing: A quantitative review (Kakovost beljakovin v soji in vpliv predelave: kvantitativni pregled). Front Nutr. 2022 Sep 27;9:1004754. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36238463/
-
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a#isolated_protein_supplement

Kaj je kreatin monohidrat in kako deluje?
