Brezplačna dostava na Poljsko od 200 PLN. Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Rastlinski flavonoidi v prehrani in dopolnilih - kaj so in kakšne so njihove lastnosti?

Rastlinski flavonoidi v prehrani in dopolnilih - kaj so in kakšne so njihove lastnosti?
10 Oktober 2024
Objavil: Łukasz Szostko Times Read: 863 Komentarji: 0

Zakaj so rastline zdrave za ljudi? Vitamini? Minerali? Vlaknine? Nedvomno, vendar obstaja še nekaj drugega - flavonoidi. Te naravne snovi zagotavljajo rastlinam zaščito, ljudem pa številne zdravju koristne lastnosti. Zaradi njihove moči imajo prehranska dopolnila z izoliranimi flavonoidi ogromno navdušencev, znanstveniki pa nenehno raziskujejo njihovo morebitno uporabo v medicini. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj so flavonoidi, kako delujejo in kaj jesti, da si jih zagotovimo. Preberite do konca!


Opredelitev in značilnosti flavonoidov

Flavonoidi so skupina naravnih snovi s spremenljivo fenolno strukturo. So ena od najbolj značilnih kategorij snovi, ki jih najdemo v rastlinah. V rastlinah imajo številne funkcije, predvsem zaščitno. Znani so po svojih blagodejnih učinkih na zdravje ljudi.

Flavonoide zaradi razlik v strukturni zgradbi delimo na več podskupin[1], med drugim

  • antocianini,
  • halkone,
  • flavanone,
  • flavone,
  • flavonole,
  • izoflavoni.

Biološko so flavonoidi sekundarni metaboliti, ki so večinoma sestavljeni iz benzopironega obroča, ki na različnih mestih vsebuje fenolne ali polifenolne skupine.

Do danes je bilo izoliranih in identificiranih več kot 10 000 flavonoidnih spojin.[2] Impresivno, kajne?

Zakaj rastline potrebujejo flavonoide?

Številne flavonoidne spojine so intenzivno obarvane in hkrati zagotavljajo pigment, ki daje barvo cvetovom ali drugim delom rastline. Deloma dajejo cvetovom tudi njihovo aromo. To so ene od lastnosti, s katerimi flavonoidi pomagajo rastlinam pri razmnoževanju. S svojimi lastnostmi privabljajo opraševalce, ki jih spodbujajo vizualno in vohalno.

Flavonoidi ščitijo rastline pred različnimi biotskimi in abiotskimistresi ter delujejo kot edinstveni UV-filtri, delujejo kot signalne molekule, fitoleksini, razstrupljevalne snovi in spojine protimikrobne zaščite. Imajo vlogo pri zmanjševanju odpornosti proti mrazu, odpornosti proti suši in imajo lahko funkcionalno vlogo pri aklimatizaciji rastlin na vročino in odpornosti proti mrazu. So torej neke vrste notranji adaptogeni za rastline.

Morda vas je izraz "fitaleksin" v prejšnjem odstavku pritegnil? No, nekateri flavonoidi zagotavljajo rastlinam celo zaščitni učinek pred plenilci. Fitoleksini so snovi, ki jih rastline proizvajajo v večjih količinah kot odgovor na napad patogenov. Mnogi flavonoidi so se razvili kot bioaktivne spojine, ki posegajo v nukleinske kisline ali beljakovine ter imajo protimikrobne, insekticidne in farmakološke lastnosti.[1] Zaradi tega se nekateri flavonoidi, čeprav jih ljudje uporabljajo predvsem za krepitev zdravja, lahko uporabljajo tudi v kmetijstvu kot pesticidi.

Zgodovina raziskav flavonoidov

V znanstvenih podatkovnih zbirkah je na voljo veliko število objav z rezultati študij in vitro in in silico, ki vključujejo različne flavonoide. Danes se vse več lastnosti, odkritih v teh predkliničnih študijah, potrjuje v kliničnih preskušanjih na ljudeh. Za celovito raziskovanje vseh možnosti, ki nam jih ponuja uživanje flavonoidov, tako z vsakodnevno prehrano kot z dopolnili, je treba prehoditi še dolgo pot. Vendar je na te informacije vredno počakati!

Za znanstvene raziskave in prehranska dopolnila se večina flavonoidov izolira iz rastlin. Vendar smo zdaj na stopnji, ko je tehnologija in vitro omogočila nova spoznanja o sposobnosti rastlinskih celičnih tkivnih kultur, da proizvajajo enake dragocene kemične spojine kot matične rastline[1]. Napredek pri metodah rastlinskih tkivnih kultur za proizvodnjo flavonoidov je presegel pričakovanja. Zaradi tega je mogoče, da se bo ponudba izoliranih flavonoidov na trgu v bližnji prihodnosti znatno povečala, zaradi česar bodo prehranska dopolnila z naravnimi flavonoidi še bolj dostopna. Na ta način bi lahko večji del prebivalstva izkoristil ogromno preventivnih in zdravju koristnih lastnosti teh antioksidantov.

Rastlinski viri flavonoidov

Najdemo jih v številnih živilih, med drugim:

  • sadju,
  • zelenjavi
  • žitih,
  • lubju,
  • koreninah
  • stebla,
  • cvetovi,
  • čaj,
  • vino.

V spodnji preglednici boste našli podrobnejše informacije o tem, v katerih izdelkih lahko najdemo posamezne podskupine flavonoidov.

Tabelka z informacją w jakich produktach można znaleźć konkretne podgrupy flawonoidów

Njihova bogata prisotnost v zeliščih, zelenjavi in sadju pomeni, da praktično vsakdo, ki se trudi vzdrževati zdravo prehrano, samodejno izkorišča številne lastnosti flavonoidov, ne da bi se tega sploh zavedal.

Pri proizvodnji prehranskih dopolnil se uporabljajo visoko koncentrirani rastlinski izvlečki, ki vsebujejo do 99 % flavonoidov.Warzywa i owoce zawierające flawonoidy

Biološki in zdravstveni učinki flavonoidov

Potencial flavonoidov, opažen v raziskavah, vključuje antioksidativne, protivnetne, protimutagene in protirakave lastnosti, skupaj z njihovo sposobnostjo moduliranja ključnih funkcij celičnih encimov. Zaščita pred virusi in preprečevanje alergijskih reakcij ter celo preprečevanje rakavih procesov so nadaljnje lastnosti, ki so bile opažene v študijah, čeprav so že bolj specifične za določene skupine in predstavnike flavonoidov. Raziskave o posameznih flavonoidih zagotavljajo trdne dokaze, da morata biti zelenjava in sadje čim bolj prisotna v prehrani.

Spodnja grafika prikazuje podrobne lastnosti flavonoidov, vključno s specifičnimi biokemičnimi mehanizmi.

Grafika przedstawiająca szczegółowe właściwości flawonoidów

Vir grafike - PMID: 28620474

Antioksidativne lastnosti

Celice in tkiva v telesu so nenehno izpostavljene tveganju poškodb zaradi prostih radikalov in reaktivnih kisikovih zvrsti. Največja nevarnost je peroksidacija lipidov, ki povzroča poškodbe celičnih membran.

Prosti radikali in reaktivne kisikove vrste nastajajo med normalno presnovo kisika, zato je njihovo vsakodnevno nastajanje povsem normalno in neškodljivo, če se v telesu z zadostno količino antioksidantov vzdržuje ravnovesje. To vključuje tako lastno proizvodnjo antioksidativnih encimov kot tudi dobavo antioksidantov iz prehrane, na primer v obliki flavonoidov.

Skoraj vsaka skupina flavonoidov lahko deluje kot antioksidant. Flavoni in katehini se zdijo najmočnejši pri zaščiti telesa pred reaktivnimi kisikovimi vrstami.[1] Antioksidativne lastnosti so v središču zanimanja raziskovalcev na področju raziskav flavonoidov in so podlaga za številne lastnosti, ki spodbujajo zdravje, odkrite v kliničnih preskušanjih.

Protivnetni učinki

Akutno, kratkotrajno vnetje, ki ga sproži določen dražljaj, lahko telo potegne iz več kot enega primeža. Težava nastane, ko vnetje vztraja dlje časa, tudi če ni močno. Lahko ga primerjamo z vzdrževanjem sistemov za popravilo v stalni pripravljenosti, brez možnosti za počitek in brez očitnega razloga za to. Prej ali slej pride do preobremenitve in vse več je dokazov, da je kronično vnetje odgovorno za veliko pojavnost tako imenovanih "bolezni življenjskega sloga".

Iz raziskav vemo, da so številni flavonoidi močni zaviralci več encimov, kot so ksantin oksidaza (XO), ciklooksigenaza (COX), lipoksigenaza in fosfoinozitid 3-kinaza[1]. Protivnetni učinek je torej posledica različnih mehanizmov in uživanje več izdelkov, ki vsebujejo flavonoide iz različnih podskupin, lahko zagotovi celovitejši učinek na obvladovanje vnetij v telesu.

**SKOCZYLAS Krążenie** to produkt w pełni naturalny, wolny od konserwantów, przeciwzbrylaczy i sztucznych barwników.

Učinki na živčni sistem

Razmeroma nedavne raziskave različnih rastlinskih metabolitov so pokazale, da imajo lahko flavonoidi ključno vlogo v encimskih in receptorskih sistemih možganov. Tako lahko pomembno vplivajo na osrednji živčni sistem, na primer preprečujejo nevrodegeneracijo, povezano z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo. Na nevroprotektivne učinke med drugim vplivajo že omenjene protivnetne in antioksidativne lastnosti flavonoidov, vendar se njihova vloga s tem ne konča.

Nekateri flavonoidi zavirajo delovanje encima acetilholinesteraze[1]. To je encim, ki razgrajuje nevrotransmiter acetilholin. Njegova inhibicija povzroči večjo razpoložljivost acetilholina v sinapsah. Ker je ta nevrotransmiter močno vključen v procese oblikovanja spomina, lahko flavonoidi podpirajo zdravje možganov. Uporaba flavonoidov in njihovih derivatov pri preprečevanju in zdravljenju Alzheimerjeve bolezni, ki je povezana z oslabljenim delovanjem acetilholina, je predmet številnih raziskav. Ni izključeno, da bo v prihodnosti kakšen derivat flavonoida uspešno vstopil na farmacevtski trg kot učinkovito zdravilo za Alzheimerjevo bolezen.

Učinki na srčno-žilni sistem

Povezava med uživanjem flavonoidov in tveganjem za bolezni srca in ožilja je zelo zanimiva. Več študij je pokazalo, da je pri ljudeh, ki uživajo velike količine flavonoidov, tveganje za umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja kar za 18 % manjše.[2] Med drugim je bilo ugotovljeno, da zagotavljanje velikih količin flavonoidov zmanjšuje togost arterij. Številne študije so zagotovile tudi trdne dokaze o antikoagulacijskem učinku.

Protivirusne in protimikrobne lastnosti

Flavonoidi so eno od orodij rastlin v boju proti patogenim organizmom, zato lahko na podoben način pomagajo tudi ljudem. Nekateri med njimi imajo protibakterijske, protiglivične in protivirusne lastnosti.

Kvercetin, naringenin, hesperetin in katehin imajo med drugim različne stopnje protivirusnega delovanja.[1] Vplivajo na razmnoževanje in infektivnost nekaterih virusov RNK in DNK. Kvercetin in apigenin sta med najbolje raziskanimi flavonoidi, za katere je znano, da imajo protimikrobno delovanje[1].

Praktična uporaba in dodajanje flavonoidov

Glavni viri flavonoidov so zelenjava in sadje, čeprav nekatere najlažje zagotovimo z uživanjem zlasti stročnic, oreščkov ali čaja. Vendar pa obilen vnos zelenjave in sadja zagotavlja velik vnos različnih flavonoidov.

Priporočena dnevna količina sadja in zelenjave je vsaj 400 gramov, pri čemer je zelenjave več kot sadja. Vendar se optimalni učinek na zdravje doseže z vnosom 800 gramov, to količino pa priporočajo tudi strokovnjaki.

V nekaterih primerih pa lahko koristi dodatno dodajanje izoliranih flavonoidov. Primeri pogosto dopolnjenih flavonoidov so:

  • kvercetin,
  • apigenin,
  • rutin,
  • fisetin,
  • baicalein,
  • kompleksi izoflavonov,
  • antocianinski kompleksi.

Da bi bilo dopolnjevanje učinkovito, je najbolje izbrati specifične flavonoide glede na vaše individualne potrebe in pričakovanja. Na primer:

  • kvercetin je priljubljena izbira med tistimi, ki se spopadajo z alergijami in presežkom histamina,
  • apigenin uporabljajo ljudje, ki želijo preprečiti staranje,
  • sojini izoflavoni so priljubljeno dopolnilo za ženske po menopavzi,
  • antocianini, pridobljeni iz jagodičevja, imajo podpornike med tistimi, ki želijo podpreti odpornost in zdravje možganov.

Flavonoidi v kozmetiki in farmakologiji

Lastnosti flavonoidov lahko izkoristimo ne le oralno, temveč tudi z dermalnim nanosom. Nekateri od njih se uporabljajo kot sestavine v izdelkih za nego kože, kozmetiki in sredstvih proti staranju. Priporočljivo je uporabljati kozmetiko z naravno in učinkovito sestavo.

Farmakologija pa vidi priložnost v uporabi kemijskih skeletov nekaterih flavonoidov za izdelavo njihovih derivatov s še večjo biološko aktivnostjo. Na ta način lahko znanstveniki izboljšajo naravne lastnosti, značilne za flavonoide, in razvijejo nova zdravila, ki se med drugim uporabljajo v nevrologiji, onkologiji, kardiologiji in številnih drugih medicinskih disciplinah.

Povzetek

Flavonoidi so številna skupina snovi, ki jih najdemo v rastlinah in jim zagotavljajo zaščito ter večje možnosti za rast in razmnoževanje. Človeku pa zagotavljajo številne koristi za zdravje, kot so ugodni učinki na živčni sistem, zmanjševanje kroničnih vnetij ali zaščita pred presežkom prostih radikalov. Čeprav flavonoide vsakodnevno pridobivamo predvsem iz sadja in zelenjave, lahko v nekaterih primerih dodatno dodajanje zagotovi dodatne koristi. Primeri priljubljenih flavonoidov v dopolnilih so kvercetin, rutin, apigenin in hesperidin.

Viri: