Vse o olju MCT

Olje MCT je prehransko dopolnilo, ki je zanimivo za tiste, ki želijo shujšati, ter profesionalne in amaterske športnike. Študije so pokazale, da je olje MCT izdelek s širokim spektrom učinkov in uporabe. Zato ugotovimo, kaj je olje MCT in kakšne lastnosti ima.
- Kaj je olje MCT?
- Olje MCT - lastnosti
- Kako olje MCT vpliva na raven holesterola?
- Ali olje MCT pomaga pri hujšanju?
- Ali olje MCT izboljša kognitivne funkcije?
- Olje MCT - kako ga odmerjati?
Kaj je olje MCT?
Olje MCT je izdelek, ki je na poljskem trgu prehranskih dopolnil na voljo že vrsto let. Kot pove že ime, olje MCT vsebuje srednjeverižne trigliceride (MCT), ki so nasičene maščobe, sestavljene iz maščobnih kislin s 6-10 ogljikovimi atomi v acilni verigi. Srednjeverižni trigliceridi (MCT) niso zelo razširjeni v živilih in jih v omejenih količinah naravno najdemo le v mlečnih maščobah (maslo in polnomastni siri) ter tropskih oljih, kot sta kokosovo olje in olje palmovih jedrc. Olje MCT je sestavljeno iz naslednjih maščobnih kislin, ki jih običajno imenujemo srednjeverižne maščobne kisline (MCFA):
-
Kapronska kislina (C6:0),
-
kaprilna kislina (C8:0),
-
kaprinska kislina (C10:0).
Sprejeto je, da se med srednjeverižne maščobne kisline šteje tudi 12-ogljična lavrinska kislina, vendar dejansko kaže vmesne lastnosti med srednje- in dolgoverižnimi maščobnimi kislinami. Zaradi tega se ne šteje kot MCFA.
Olje MCT - lastnosti
Študije so pokazale, da je lahko uživanje srednjeverižnih trigliceridov, ki jih vsebuje olje MCT, bolj nasitno kot uživanje dolgoverižnih trigliceridov, kar spodbuja zmanjšanje vnosa energije s hrano. Prav tako je bilo ugotovljeno, da lahko olje MCT poleg pomoči pri hujšanju zmanjša tveganje za razvoj presnovnega sindroma in trebušne debelosti ter ublaži vnetja. Olje MCT lahko tudi zniža raven glukoze v krvi in zmanjša odpornost tkiv na inzulin pri bolnikih s prekomerno telesno težo in sladkorno boleznijo tipa 2. Poleg tega so študije na poskusnih živalskih modelih pokazale, da olje MCT med vadbo pri visoki temperaturi okolja pomaga ohranjati visoko telesno pripravljenost in zmogljivost. Srednjeverižne maščobne kisline, ki jih vsebuje olje MCT, ne spodbujajo sproščanja pankreatične lipaze in žolča, temveč pasivno difundirajo v črevesne epitelijske celice, zato se absorbirajo veliko hitreje kot dolgoverižne maščobne kisline in podobno hitro kot glukoza. Zato se olje MCT uporablja pri podpornem zdravljenju bolezni jeter in trebušne slinavke ter motenj absorpcije v črevesju, ki jih pogosto spremlja mastna driska.
Kako olje MCT vpliva na raven holesterola?
Znano je, da visok delež nasičenih maščobnih kislin v človeški prehrani prispeva k povečani koncentraciji skupnega holesterola in lipoproteina nizke gostote LDL (t. i. "slabega" holesterola) v krvi. Vendar se je izkazalo, da olje MCT, ki je sestavljeno iz nasičenih srednjeverižnih maščobnih kislin (6:0-10:0), ne vpliva bistveno na koncentracijo skupnega holesterola, holesterola frakcije LDL ali holesterola frakcije HDL v krvi**. Olje MCT pa povzroči rahlo povečanje ravni trigliceridov v serumu. Vendar je treba omeniti, da olje MCT verjetno poveča skupni holesterol in holesterol LDL frakcije v primerjavi z izdelkom, sestavljenim pretežno iz nenasičenih maščobnih kislin (npr. oljčno ali repično olje), medtem ko ju zmanjša v primerjavi z živili, ki vsebujejo velike količine nasičenih maščobnih kislin z daljšo verigo.
Ali olje MCT pomaga pri hujšanju?
Domnevajo, da lahko olje MCT s povečano porabo energije in pospešeno oksidacijo maščobnih kislinspodbuja negativno energijsko bilanco in izgubo telesne teže. Rezultati metaanalize 13 randomiziranih kontroliranih kliničnih raziskav, v katerih je sodelovalo 749 ljudi, so pokazali, da je v primerjavi z dolgoverižnimi trigliceridi (>10 ogljikovih atomov), so MCT pri odraslih zmanjšali telesno težo (-0,51 kg), obseg pasu (-1,46 cm), obseg bokov (-0,79 cm), skupno telesno maščobo (-0,39 %) in skupno podkožno maščobo (-0,46 %) ter visceralno maščobo (-0,55 %). Nadomeščanje dolgoverižnih trigliceridov z oljem MCT v prehrani lahko privede do zmerne izgube telesne teže in izboljšanja telesne sestave brez škodljivih učinkov na profil krvnih lipidov.
Ali olje MCT izboljša kognitivne funkcije?
Pokazalo se je, da lahko dodatek olja MCT prispeva k povečanju ravni krožečih ketonskih teles v krvi, zaradi česar se poveča energijska presnova v možganih. Obstaja nekaj znakov, da lahko prehransko dopolnilo z oljem MCT ugodno vpliva na kognitivne funkcije, še bolj pa pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo.
Olje MCT - kako ga odmerjati?
Olje MCT, ki se trži kot prehransko dopolnilo, je običajno kombinacija kaprilne kisline (50-80 %) in kaprilne kisline (20-50 %), ki se pridobivata iz kokosovega ali palmovega olja. Čeprav še vedno ni povsem jasno, kakšen dnevni odmerek je potreben za doseganje morebitnih koristi za zdravje, ki jih prinaša uživanje olja MCT, so v večini opravljenih študij uporabljali od 1 do 5 žlic (15-74 ml) na dan. Najbolje je, da ta dnevni odmerek olja MCT razdelite na več manjših obrokov čez dan. Trenutno za olje MCT ni jasno opredeljena zgornja dopustna meja vnosa, vendar se kljub temu priporoča, da ne presega 4-7 žlic (60-100 ml) na dan. Pri nekaterih ljudeh lahko uporaba olja MCT povzroči blage neželene učinke, kot so slabost, bruhanje, driska in želodčne težave. Temu se lahko izognete tako, da začnete z majhnimi odmerki olja MCT, kot je 1 čajna žlička (5 ml), in počasi povečujete dnevni vnos, če ga dobro prenašate.
Viri:
-
St-Onge MP, Bosarge A, Goree LL, et al: Medium chain triglyceride oil consumption as part of a weight loss diet does not lead to an adverse metabolic profile when compared to olive oil. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):547-52.
-
Wang Y, Liu Z, Han Y, et al: Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. PLoS One. 2018 Feb 8;13(2):e0191182.
-
Juby AG, Blackburn TE, Mager DR.: Use of medium chain triglyceride (MCT) oil in subjects with Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study, with an open-label extension. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Mar 14;8(1):e12259.
-
Maher T, Clegg ME.: Sistematični pregled in metaanaliza učinkov srednjeverižnih trigliceridov na akutno sitost in vnos hrane. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):636-648.
-
McKenzie KM, Lee CM, Mijatovic J, et al: Medium-Chain Triglyceride Oil and Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials (Olje s srednjeverižnimi trigliceridi in krvni lipidi: sistematični pregled in metaanaliza randomiziranih raziskav). J Nutr. 2021 Oct 1;151(10):2949-2956.
-
Mumme K, Stonehouse W.: Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials (Učinki srednjeverižnih trigliceridov na izgubo telesne teže in telesno sestavo: metaanaliza randomiziranih kontroliranih raziskav). J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-263.
-
Castro CB, Dias CB, Hillebrandt H in drugi: Srednjeverižne maščobne kisline za preprečevanje ali zdravljenje Alzheimerjeve bolezni: sistematični pregled in metaanaliza. Nutr Rev. 2023 Jan 12;nuac104.

NEAT - spontana telesna dejavnost
