Brezplačna dostava na Poljsko od 200 PLN. Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Ali je eritritol najboljše sladilo?

Ali je eritritol najboljše sladilo?
09 Oktober 2024
Objavil: Mateusz Durbas Times Read: 535 Komentarji: 0

Eritritol je sladilo, ki spada v skupino poliolov, tj. poliolov (tako imenovanih sladkornih alkoholov). Eritritol je odobren za uporabo kot aditiv za živila pod oznako E968. Številni ljudje, ki se zavedajo zdravja in postave, menijo, da je eritritol najboljše sladilo. Ugotovimo, ali je temu res tako.

Kaj je eritritol?

Kadar se eritritol uporablja kot sladilo, je v obliki belega, kristaliničnega prahu brez vonja, ki se zlahka raztopi v vodi. Eritritol se lahko industrijsko pridobiva iz koruznega in pšeničnega škroba z encimsko hidrolizo in fermentacijo z različnimi vrstami kvasovk, vključno s Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis in Candida magnoliae. Poleg tega se eritritol v majhnih količinah naravno pojavlja v gobah ter nekaterih vrstah sadja in fermentiranih izdelkih**. **Eritritol vsebujejo izdelki, kot so breskev, hruška, lubenica, melona, grozdje, gobe, kremni sir, pivo, vino, saké (riževo vino) in sojina omaka.

Koliko kalorij ima eritritol?

Eritritol je odlično sladilo za vse, ki želijo shujšati in dolgoročno ohraniti zdravo telesno težo, saj vsebuje sledove kalorij. 1 g eritritola vsebuje le 0,2 kcal, medtem ko 5 g eritritola (tj. ena ravna čajna žlička) zagotavlja le 1 kcal. To pomeni, da je eritritol 20-krat manj kaloričen od običajnega namiznega sladkorja (1 g = 4 kcal, 5 g - ravna čajna žlička = 20 kcal). Zaradi zanemarljive kaloričnosti lahko eritritol varno uporabljajo ljudje s prekomerno telesno težo in debeli, ki skrbijo za zmanjšanje prekomerne telesne teže. Eritritol je eno najboljših in najpogosteje priporočenih sladil, ki ga lahko redno uporabljate pri redukcijski dieti.

Eritritol - lastnosti, ki spodbujajo zdravje

Kot sladilo lahko eritritol varno uporabljajo bolniki s sladkorno boleznijo in inzulinsko rezistenco, saj ima zelo nizek glikemični indeks in obremenitev. To pomeni, da redno vključevanje eritritola v prehrano ne prispeva k znatnemu povečanju ravni glukoze (sladkorja) in inzulina v krvi. Eritritol upočasni praznjenje želodca in absorpcijo glukoze iz tankega črevesa. Dokazano je, da je eritritol, ki so ga sladkorni bolniki uporabljali po 20 g (4 čajne žličke) dnevno dva tedna, prispeval k znatnemu znižanju vrednosti glikiranega hemoglobina (HbA1c) z 8,5 na 7,5 odstotka.

Je odlično sladilo, ki ne povzroča zobne gnilobe, saj v ustih ne fermentira, zato ga bakterije, ki živijo v ustih, ne morejo pretvoriti v kisline. Dokazano je, da eritritol celo zavira razvoj zobne gnilobe in je pri tem morda učinkovitejši od drugih sladkornih alkoholov, kot sta ksilitol in sorbitol. Uporaba eritritola kot sladila lahko zmanjša kopičenje zobnih oblog in zavira rast patogenih bakterij, kot so npr: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus in Streptococcus sanguinis. Študija je pokazala, da je bilo pri rednih uporabnikih eritritola v slini manj kariogenih bakterij Streptoccocus mutans, ki so odgovorne za razvoj zobne gnilobe. Uživanje eritritola ima dobro dokumentiran ugoden učinek na zdravje ustne votline pri otrocih in odraslih.

Obstajajo tudi indikacije, da lahko eritritol zmanjša cirkulirajoče koncentracije hormona lakote grelina in poveča postprandialno sitost, kar pripisujejo visoki osmolarnosti eritritola v primerjavi s saharozo in drugimi nenutritivnimi sladili. Poleg tega je navedeno, da lahko eritritol ugodno vpliva na delovanje žilnega endotelija pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Cukier w kostkach na górze czerwona strzałka w dół

Eritritol - uporaba

Eritritol je toplotno odporno sladilo, zato se lahko uspešno uporablja pri kuhanju in peki, vključno s pecivom, omletami, palačinkami, cmoki, kvašenimi kruhki ali pudingi. Najpogosteje pa se eritritol uporablja doma kot zdravo sladilo, ki nadomesti tradicionalni namizni sladkor v kavi, čaju, sadnih pripravkih, smoothijih, pecivu in sladicah. V živilski industriji proizvajalci živil eritritol (na embalaži označen kot E968) večinoma uporabljajo kot sladilo v nizkokaloričnih živilih ali živilih z zmanjšano vsebnostjo sladkorja (npr. sladoled, kakav in čokoladni izdelki, fermentirani mlečni izdelki, marmelade, želeji, marmelade, pijače, žvečilni gumiji).

Ali je eritritol varen za zdravje?

Eritritol je sladilo, ki je varno za zdravje ljudi, kar dokazuje tako imenovani status GRAS ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA), kar pomeni, da je eritritol spojina, ki je splošno priznana kot varna. Študije so pokazale, da eritritol nima rakotvornih, mutagenih ali genotoksičnih učinkov, zato za eritritol ni bila določena mejna vrednost sprejemljivega dnevnega vnosa (ADI). Poleg tega eritritol nima teratogenih lastnosti, tj. nima škodljivih učinkov na plod, zato ga lahko varno uživajo nosečnice in doječe matere. Poleg tega eritritol v nasprotju z drugimi sladili, ki jih uvrščamo med sladkorne alkohole (poliole, kot so ksilitol, sorbitol ali laktitol), nima tako močnega odvajalnega učinka, zato ob rednem uživanju zmernih količin ne povzroča driske, napihnjenosti, bolečin v trebuhu ali prekomernih črevesnih plinov.

Viri:

  • Mazi TA, Stanhope KL.: Eritritritol: poglobljena razprava o njegovem potencialu kot koristni sestavini prehrane. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):204.

  • Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR: Erythritol as sweetener-wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595.

  • Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, et al.: Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(12):1986-1998.

  • Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G, et al.: Effect of a Chronic Intake of the Natural Sweeteners Xylitol and Erythritol on Glucose Absorption in Humans with Obesity (Vpliv kroničnega vnosa naravnih sladil ksilitola in eritritola na absorpcijo glukoze pri ljudeh z debelostjo). Nutrients. 2021 Nov 5;13(11):3950.

  • Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al: Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study (Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867.