Kaj morate vedeti o probiotikih? Zanimiva dejstva in koristni nasveti

Včasih smo se panično bali vsake bakterije. Z napredkom znanosti se je odnos do teh mikroorganizmov močno spremenil. Zdaj se močno raziskujejo zdravju koristne lastnosti različnih bakterijskih sevov. Koristi probiotikov so lahko obsežne, vključno z: izboljšanim prebavnim udobjem, zmanjšanjem telesne teže, izboljšanim lipidogramom ali celo zmanjšanjem stresa in izboljšanjem razpoloženja.
Za povprečno osebo je lahko izziv izbrati najboljši probiotik zase. Trg probiotičnih izdelkov je zdaj obsežen in, kot je v svetu običajno, se na valu priljubljenosti včasih promovirajo nekakovostni izdelki. V tem članku boste izvedeli, kaj so probiotiki in na kaj morate biti pozorni pri izbiri probiotika zase.
- Katere pogoje mora izpolnjevati bakterija, da je probiotik?
- Kako preveriti oznake probiotikov?
- Ali sta kefir in kisle kumarice dobra probiotika?
- Primeri dobrih probiotičnih dodatkov
- Dodatne sestavine probiotikov
- Katere bakterije so lahko probiotiki?
- Ali so probiotiki varni?
- Ali lahko probiotike dajemo otrokom?
- Kakšna je prihodnost probiotikov? Ali je lahko še boljša?
Katere pogoje mora izpolnjevati bakterija, da je probiotik?
Probiotik je posebna bakterija, ki je bila ustrezno preučena in ima posebne lastnosti. Na kratko: zadevna bakterija mora biti naravno prisotna v človeškem mikrobiomu, imeti mora dokazano koristne lastnosti za zdravje ljudi, ne sme imeti patogenih učinkov in mora biti dovolj stabilna, da jo je mogoče uporabiti v proizvodnji prehranskega dopolnila.
Po drugi strani pa probiotikom lahko imenujemo ne le bakterijo, temveč tudi končni izdelek (prehransko dopolnilo, zdravilo), ki vsebuje enega ali mešanico več probiotičnih bakterijskih sevov.
Če pa vas zanima podrobnejša opredelitev probiotikov, vam bo v pomoč povzetek funkcionalnih in tehnoloških značilnosti, predstavljen v reviji Progress in Microbiology 2013[1].
Funkcionalne značilnosti probiotičnih bakterij:
- iz človeškega mikrobioma;
- opredeljena generična in vrstna pripadnost, potrjena z metodami molekularne biologije;
- odpornost na želodčne sokove in žolčne kisline po oralnem vnosu;
- ohranitev probiotičnih lastnosti po tehnološki obdelavi in razmeroma dolgem obdobju skladiščenja;
- sposobnost prileganja epitelijskim celicam zaradi površinskih lastnosti;
- odsotnost patogenih, rakotvornih ali invazivnih učinkov;
- sposobnost proizvajanja snovi s protimikrobnim delovanjem, kot so organske kisline, vodikov peroksid ali bakteriocini;
- tekmovanje za receptorje s patogenimi mikroorganizmi, kot sta E. coli in S. typhimurium;
- antagonizem do tipičnih gastrointestinalnih patogenov;
- ugodni učinki na gostiteljski organizem, potrjeni s kliničnimi študijami z dobro metodologijo.
Tehnološke značilnosti probiotičnih bakterij:
- sposobnost enostavne proizvodnje velikih količin biomase;
- odpornost na postopke konzerviranja, kot sta zamrzovanje ali liofilizacija;
- vitalnost in stabilnost lastnosti bakterij med skladiščenjem in distribucijo končnih proizvodov;
- visoka stopnja preživetja v končnem proizvodu;
- ne poslabšajo se organoleptične lastnosti končnih proizvodov;
- odpornost proti bakteriofagom in genetska stabilnost.
Zgornje značilnosti so v skladu s smernicami FAO/WHO.
Kako preveriti oznake probiotikov?
Na tem mestu bomo obravnavali drugo lastnost med temi funkcionalnimi lastnostmi, in sicer vprašanje označevanja pripadnosti seva. Gre za to, da mora biti v sestavi probiotičnega dodatka navedeno polno, tridelno ime bakterijskega seva.
Zgornja grafika bi morala močno osvetliti to temo. Dober probiotik bi moral imeti zastopane vse 3 člene imena. Če bi na primer namesto polnega imena, kot je na grafiki, imeli samo"Bifidobacterium breve", bi nam to zelo malo povedalo o učinku izdelka. Obstaja veliko različnih sevov B. breve in čeprav imajo morda nekatere lastnosti enake, ne vemo, ali bodo vsi delovali na človeško telo tako, kot si želimo. Če iščete BR03 posebej zaradi njegovega učinka na zmanjšanje zaprtja, vam poseganje po drugem sevu B. breve ne bo zagotovilo tega učinka in bo morda celo povsem drugače vplivalo na gibljivost črevesja.
Če poznate polno ime skupaj s črkovno-številčno oznako (patentno številko), lahko preverite, katere klinične študije so bile opravljene s tem sevom in kakšne lastnosti so bile ugotovljene.
PS. Bakterija BR03 ima zelo zanimive učinke na ljudi in se nahaja v probiotiku AH Bifido Forte!
Ali sta kefir in kisle kumarice dobra probiotika?
To so nedvomno dragoceni izdelki, ki so zaželeni v zdravi prehrani, vendar jih ne moremo imenovati probiotiki. Probiotik je specifičen bakterijski sev in ne celoten živilski izdelek, ki lahko vsebuje veliko različnih bakterij, za katere ne poznamo niti natančne sestave niti njihove količine ali razmerja.
Čeprav lahko fermentirani izdelki včasih res podpirajo črevesni mikrobiom in izboljšajo delovanje črevesja, jih ne smemo imenovati probiotiki.
Primeri dobrih probiotičnih dodatkov
Med probiotiki z enim sevom kraljujejo naslednji:
- Lactobacillus rhamnosus GG (npr. Dicoflor, pa tudi številni drugi izdelki)
- kvasovke Saccharomyces boulardii (npr. Enterol, vendar ima veliko nadomestkov)
- Limosilactobacillus reuteri Protectis iz BioGaia
Vendar pa pogosto potrebujete več kot en sev. Med probiotiki z več sevi bodite pozorni na:
- Apollo's Hegemony Bifido Forte
- BioKult
- Lab One No1 Probiotic
- HelathLabs ProbioticMe
- Kirkman Bifido Complex
- Vivomixx
Dodatne sestavine probiotikov
Najpogostejši dodatek probiotičnim bakterijam so prebiotiki. Prebiotiki so običajno polisaharidi, ki služijo kot hranilo za bakterije in pospešujejo razmnoževanje koristnih mikroorganizmov v črevesju.
Najpogosteje uporabljeni prebiotiki za probiotike so:
- inulin
- FOS - fruktooligosaharidi
- galaktooligosaharidi GOS
- akacijeva vlaknina
Praviloma je takšen dodatek zelo smiseln, saj poveča učinke probiotika. S prebiotikom je mogoče hitreje in učinkoviteje optimizirati sestavo črevesnega mikrobioma. Vendar se zgodi, da se na nekatere prebiotike slabše odzivamo in doživljamo črevesne revolucije. To je izrazito individualno vprašanje, zato je vredno opazovati svoje telo. Če veste, da imate preobčutljivost na določen prebiotik, skrbno preverite sestavo probiotikov.
Včasih so probiotikom dodane še druge sestavine. Včasih so to rastlinski izvlečki, vitamini, minerali. Vredno je biti pozoren, ali imajo takšni dodatki antibakterijski učinek in ne zmanjšujejo količine živih bakterij v kapsuli ali vrečki.
Katere bakterije so lahko probiotiki?
Obstaja veliko vrst in tipov bakterij, ki jih prepoznavamo kot probiotike. Daleč najbolj priljubljene so mlečnokislinske bakterije:
- Lactobacillus
- Bifidobacterium
Vendar pa so na voljo tudi probiotični rodovi:
- Streptococcus
- Bacillus
- Lactococcus
in veliko redkejši rodovi:
- Escherichia coli (npr. Nissle 1917)
- Leuconostoc
- Pediococcus
- Enterococcus
- Carnobacterium
- Oenococcus
- Tetragenococcus
- Vagococcus
- Weissella
Posebej omenjamo zelo priljubljen probiotik Saccharomyces boulardii. Opredelitev probiotika se običajno nanaša na bakterije. S. boulardii ločimo od ostalih, ker je ... kvasovka. Kljub temu ima ogromno raziskav, ki potrjujejo njegovo učinkovitost v številnih pogledih, zato se lahko brez sramu postavi v vrsto z laktobacili in bifidobakterijami.
Ali so probiotiki varni?
Načeloma da, vendar je še vedno pomembno izbrati prave seve za svoje potrebe in razložiti, ali je trenutno stanje kontraindikacija za uporabo probiotikov.
Na splošno velja, da je do 35 gramov bakterijske suhe snovi varna količina probiotikov za zdravo 70-kilogramsko osebo, kar je zelo veliko.
Kaj je lahko kontraindikacija? Priljubljen primer je slabo prenašanje številnih probiotikov v primeru SIBO (prekomerna rast bakterij v tankem črevesu), čeprav lahko ob dobrem jemanju zelo pomagajo. Problematična je lahko tudi uporaba probiotikov po večjih medicinskih posegih (npr. zdravljenju raka), ki lahko povečajo prepustnost bakterijske pregrade.
Pri izbiri probiotikov se je vredno ravnati po učinkih, ki so bili opaženi v študijah. Pri tem je treba paziti, da niso slučajno nasprotni našim pričakovanjem. Če se na primer spopadate z zaprtjem in izberete probiotik, katerega učinek upočasnjuje gibljivost črevesja (in zato pomaga pri driski), lahko svojo težavo celo poslabšate.
Ali lahko probiotike dajemo otrokom?
Da, celo novorojenčkom! Po potrebi lahko probiotike za dojenčke dajemo že od prvih dni življenja, tudi pri prezgodaj rojenih otrocih. Pomembno je le, da izberete sev (ali mešanico sevov), ki ima dokazano dober učinek pri novorojenčkih.
Posebej priljubljeno je vključevanje probiotične terapije pri novorojenčkih po carskem rezu, saj ti niso imeli priložnosti zbrati "bakterijske podlage" iz materinega porodnega trakta. Ustrezno izbrani probiotiki lahko v takšnih razmerah pospešijo proces obnovitve fiziološke bakterijske flore, ki je podobna tisti pri otrocih, rojenih z naravnim porodom.
Kakšna je prihodnost probiotikov? Ali je lahko še boljša?
Obstaja možnost, da se bo znanost v prihodnosti bolj osredotočila na ustvarjanje tako imenovanih farmakabiotikov. Govorimo o gensko spremenjenih bakterijah, ki bodo lahko imele natančnejše delovanje in močnejše učinke. Takšne superbakterije bi lahko uporabljali kot zdravila za zdravljenje različnih bolezni, ne le tistih, ki prizadenejo prebavni trakt.
Raziskovanje mikroorganizmov in njihovega odnosa s človekom poteka izjemno hitro, nove informacije pa so vedno bolj presenetljive. Nedvomno lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo večji prispevek probiotičnih izdelkov k medicini in farmakologiji.
Viri: M:
- Monika Jach, Renata Łoś, Maciej Maj, Anna Malm "PROBIOTIKI - FUNKCIONALNI IN TEHNOLOŠKI ASPEKTI"| POST. MICROBIOL., 2013, 52, 2, 161-170
 – dzialanie i nieocenione korzysci dla zdrowia.jpg)
Kopriva - delovanje in neprecenljive koristi za zdravje
