Brezplačna dostava na Poljsko od 200 PLN. Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Maščobne kisline omega 3 in zdravje oči - kakšne so povezave?

Maščobne kisline omega 3 in zdravje oči - kakšne so povezave?
10 Maj 2024
Objavil: Łukasz Szostko Times Read: 541 Komentarji: 0

Maščobne kisline omega 3 na splošno redko povezujemo z zdravjem oči, vendar dejstva kažejo, da te maščobe vplivajo na oči prav tako dobro kot na možgane. Se spopadate s sindromom suhih oči? Obstaja veliko raziskav, ki potrjujejo koristi dodajanja omega 3. Ali pa morda pričakujete potomca? Ustrezne količine omega 3, ki jih zaužije mati, so zelo pomembne za razvoj vidnih organov pri plodu. Zato preverimo, kaj konkretno lahko kisline omega 3 ponudijo očem in kakšne koristi prinašajo v praksi.

Kisline omega 3 in zdravje oči

Ena od kislin omega 3 - dokozaheksaenojska kislina (DHA) - je najbolj razširjena maščobna kislina v mrežnici. Zdi se, da je DHA bistvena ne le za delovanje in vzdrževanje vidnega sistema, temveč tudi za razvoj vida v prenatalnem in zgodnjem postnatalnem obdobju.

Maščobne kisline omega-3 lahko modulirajo presnovne procese in ublažijo učinke okoljskih nevarnosti, ki aktivirajo molekule, vključene v patogenezo vazoproliferativnih in nevrodegenerativnih bolezni mrežnice. Ti procesi in izpostavljenosti vključujejo ishemijo, kronično izpostavljenost svetlobi, oksidativni stres, vnetje, celične signalne mehanizme in staranje. DHA sodeluje pri sprožitvi odziva rodopsina na vidne dražljaje. Biofizikalne in biokemijske lastnosti DHA lahko vplivajo na delovanje fotoreceptorske membrane s spreminjanjem prepustnosti, fluidnosti, debeline in lastnosti lipidne faze.

Tudi EPA ni nepomembna, saj vpliva na nadzor eikozanoidov in aktivacijo VEGF, kar vpliva predvsem na stanje ožilja in prekrvavitev očesa.

Omega 3 za zdravje oči ni podprta le v teoriji, temveč ima tudi dober ugled med zdravniki. V Avstraliji in na Novi Zelandiji so bile opravljene analize praks in stališč optometristov. Med 206 raziskavami je večina anketirancev (79 %) navedla, da svojim pacientom priporočajo uživanje maščobnih kislin omega 3 za izboljšanje zdravja oči.

Vpliv maščobnih kislin omega 3 na sindrom suhega očesa

Sindrom suhega očesa je stanje, katerega značilen simptom je izsuševanje veznice in roženice zaradi nezadostne tvorbe solznega filma. To spremljajo neprijetni simptomi, kot so pekoč občutek v očesu, rdečica, občutek tujka v očesu ali slabši vid.

V okviru povezovanja učinkov maščobnih kislin omega 3 na zdravje oči je najpogosteje analizirana tema sindrom suhega očesa.

Metaanaliza je vključevala podatke iz 17 kliničnih raziskav na skupno 3363 bolnikih. Vključene so bile le kakovostne, randomizirane in s placebom nadzorovane študije. V primerjavi s placebom je dodajanje maščobnih kislin omega 3 znatno ublažilo simptome suhega očesa. Avtorji predlagajo, da je dodajanje maščobnih kislin omega 3 koristno sredstvo za zdravljenje sindroma suhega očesa.

Odmerjanje omega 3 za dober vid

Dokozaheksaenojska kislina (DHA) prispeva k ohranjanju normalnega vida, pri čemer se ugodni učinki pojavijo pri uživanju 250 mg na dan.

Pri prehranskih dopolnilih z najvišjo koncentracijo omega 3, kot je Apollo's Hegemony Ultra Fish Oil, za zagotavljanje 250 mg DHA zadostuje 1 kapsula na dan. Pri izdelkih s šibkejšo koncentracijo je treba zaužiti najmanj 2-3 kapsule na dan.

Iz raziskav optometristov v Avstraliji in na Novi Zelandiji vemo, da je najpogosteje priporočeni odmerek omega 3 2000 mg. Ta odmerek velja za univerzalnega in najbolj koristnega, ne le z vidika vida.

Povzetek

Maščobne kisline omega 3 so zelo koristne za zdravje oči. Večina podatkov se nanaša na kislino DHA, vendar k temu prispeva tudi kislina EPA, ki vpliva predvsem na ožilje in prekrvavitev očesa. Zlasti veliko dokazov je o učinkovitosti dopolnilnega jemanja omega 3 pri sindromu suhega očesa. Splošni zaključek raziskovalcev je, da obstajajo dosledni dokazi, ki kažejo, da imajo dolgoverižne kisline omega-3 (EPA in DHA) lahko zaščitni učinek proti patologiji žilja in živcev mrežnice, povezani z ishemijo, svetlobo, kisikom, vnetjem in starostjo.

Viri: