Črni teden v teku - pošiljanje naročil do 3 delovne dni. Zahvaljujemo se vam za potrpežljivost!
Brezplačna dostava v PL od 200 PLN Dostava v 24 urah Cenovno ugodno mednarodno pošiljanje Na trgu od leta 2005 Blog Pomoč Kategorije Proizvajalci MENU Blog Nakupovalni voziček

Vaša košarica je prazna!

Nekaj besed o kokosovem olju

Nekaj besed o kokosovem olju
09 Oktober 2024
Objavil: Mateusz Durbas Times Read: 2811 Komentarji: 0

Do nedavnega je kokosovo olje veljalo za superživilo, ki so mu pripisovali zdravstvene koristi. Veliko ljudi še vedno uporablja kokosovo olje za cvrtje in pripravo zdravih sladkih prigrizkov ter za nego kože. Zato preverimo, kakšne lastnosti ima kokosovo olje in ali ga je vredno uporabljati.

Kokosovo olje - sestava

Kokosovo olje je po vsem svetu priljubljena jedilna maščoba, ki se pridobiva iz mesa zrelih kokosovih orehov. Kokosovo olje je sestavljeno iz 82 % nasičenih maščobnih kislin, 6 % mononenasičenih maščobnih kislin (oleinska kislina) in 2 % polinenasičenih maščobnih kislin (linolenska kislina). Od prevladujočih nasičenih maščobnih kislin v kokosovem olju je skoraj polovica lavrinske kisline, preostale pa so miristinska kislina (do 21 %), palmitinska kislina (skoraj 10 %), stearinska kislina (več kot 3 %) in kratkoverižne maščobne kisline.

Kokosovo olje - vrste in lastnosti

Obstajata dve glavni vrsti kokosovega olja, in sicer olje kopre (posušeno meso semen kokosove palme) in deviško kokosovo olje. Obe vrsti kokosovega olja imata podoben profil maščobnih kislin. Deviško kokosovo olje vsebuje večje količine mlečnokislinskih bakterij (zlasti Lactobacillus plantarum in Lactobacillus paracasei) in bioaktivnih snovi z dobro dokumentiranimi antioksidativnimi lastnostmi. Med njimi so vitamin E in polifenolne spojine. Nerafinirano kokosovo olje ima lahko pri lokalni uporabi protimikrobne lastnosti zaradi vsebnosti mlečnokislinskih bakterij, ki proizvajajo bakteriocine, snovi z baktericidnimi učinki.

Kokosovo olje - kje ga najdete?

Kokosovo olje je danes na voljo v velikih supermarketih in manjših trgovinah z živili. V trgovinah lahko najdemo cenejše rafinirano kokosovo olje, tj. brez specifičnega okusa in vonja po kokosu, in dražje nerafinirano, hladno stiskano kokosovo olje (ekstra deviško), za katerega sta značilna naravni okus in vonj po kokosu. Kokosovo olje je tudi v živilih, kot so modificirano mleko v prahu za otroke, mehka margarina (za mazanje na kruh), piškoti, vaflji, ploščice, praline, polnjene čokolade, bonboni, kremne omake za večerjo, kreme za mazanje na kruh in veganski nadomestki tradicionalnih sirov iz kravjega mleka ali drugih kopitarjev. Proizvajalci živil se vse pogosteje odločajo za kokosovo olje, ki nadomešča nezdravo palmovo olje.

Kokosovo olje - je dobro za srce?

Pogosto vključevanje kokosovega olja v prehrano lahko prispeva k razvoju bolezni srca in ožilja. Za kokosovo olje je namreč značilna visoka vsebnost nasičenih maščobnih kislin, ki povečujejo raven lipoproteina nizke gostote LDL (t. i. slabega holesterola) v krvi. Kronično visoke koncentracije lipoproteinov LDL so temeljni vzrok za aterosklerozo krvnih žil. Lipoproteini nizke gostote (LDL) so odgovorni za prenos holesterola iz jeter v arterijske stene in lahko povzročijo žilno zaporo in lokalno vnetje. Študije jasno kažejo, da kokosovo olje v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji (npr. repično, sončnično, žafraniko, oljčno olje) znatno poveča skupni holesterol, holesterol LDL frakcije in holesterol HDL frakcije.

Stetoskop z tabliczką z napisem cholesterol

S čim nadomestiti kokosovo olje v prehrani?

Po mnenju Ameriškega združenja za kardiologijo kokosovo olje ne bi smelo veljati za zdravo rastlinsko maščobo z ugodnimi učinki na srce in ožilje. Vsi ljudje s povišano ravnijo skupnega holesterola in holesterola LDL frakcije v krvi bi se morali odpovedati uživanju kokosovega olja v korist ekstra deviškega oljčnega olja, hladno stiskanega olja iz oljne repice, avokadovega olja, kakovostne mehke margarine, humusa, avokada ter nesoljenih in nesladkanih oreškov, mandljev, semen in pešk.

Kokosovo olje lahko koristi zdravju kože in las

Obstajajo dokazi, da ima lahko lokalna uporaba kokosovega olja pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju atopijskega dermatitisa (AD). Kokosovo olje deluje protivnetno, protimikrobno in protiglivično, zato lahko zmanjša resnost atopijskega dermatitisa in izboljša stanje kože. Prav tako naj bi kokosovo olje, ki se uporablja lokalno, do neke mere ščitilo kožo pred ultravijoličnim (UV) sevanjem. Poleg tega lahko kokosovo olje prepreči poškodbe las zaradi izgube beljakovin pri negi las in kronične izpostavljenosti UV-žarkom. Vendar pa je potrebnih še več raziskav, da bi potrdili ugodne učinke kokosovega olja na lase in kožo.

Kokosovo olje lahko prepreči nastanek zobne gnilobe

V literaturi je navedeno, da lahko izpiranje ustne votline s kokosovim oljem pripomore k izboljšanju zdravja ustne votline in lahko ščiti pred nastankom zobne gnilobe. V ta namen je priporočljivo raztopiti eno žlico nerafiniranega kokosovega olja (deviškega) v ustih in ga sesati 15 minut ter ga razporediti po ustih. Po tem času kokosovo olje izpljunite v koš za smeti.

Viri:

  • Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V, et al: Tropical Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta Analyses. Nutrients. 2021 May 4;13(5):1549.
  • Teng M, Zhao YJ, Khoo AL, et al: Impact of coconut oil consumption on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis (Vpliv uživanja kokosovega olja na zdravje srca in ožilja: sistematični pregled in metaanaliza). Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
  • Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM: The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials (Vpliv uživanja kokosovega olja na dejavnike tveganja za srce in ožilje: sistematični pregled in metaanaliza kliničnih raziskav). Circulation. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
  • Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D. in drugi: Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses (Uživanje kokosovega olja in bolezni srca in ožilja: krovni pregled sistematičnih pregledov in metaanaliz). Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4(Suppl 2): 571.
  • Wallace TC.: Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence (Učinki kokosovega olja na zdravje - Narativni pregled trenutnih dokazov). J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2): 97-107.
  • Sacks FM.: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? Circulation. 2020 Mar 10;141(10):815-817.
  • Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P, et al: Health effects of coconut oil: Summary of evidence from systematic reviews and meta-analysis of interventional studies (Učinki kokosovega olja na zdravje: povzetek dokazov iz sistematičnih pregledov in metaanalize intervencijskih študij). Diabetes Metab Syndr. Mar-Apr 2021;15(2):549-555.