Kurkumin - kaj je in kakšne lastnosti ima?

Zagotovo poznate kurkumo. Gre za intenzivno rumeno začimbo, brez katere indijske kuhinje praktično ni. Poleg intenzivne barve in značilne arome ponuja še nekaj drugega. Skriva edinstven polifenol: kurkumin. Prav ta je pritegnil svetovno pozornost zaradi številnih zdravstvenih koristi, dokumentiranih v študijah, za katere se zdi, da delujejo predvsem prek antioksidativnih in protivnetnih mehanizmov. Katere druge lastnosti ima kurkumin? V tem članku bomo raziskali njegove morebitne koristi in metode za njegovo učinkovito dodajanje. Preberite do konca!
- Kaj je kurkumin?
- Kurkuma v primerjavi s kurkuminom - kakšne so razlike?
- Učinki kurkumina na človeka
- Problematična biološka razpoložljivost kurkumina
- Kurkumin je vredno uporabljati s piperinom
- Neželeni učinki kurkumina - ali je varen
- Ali obstajajo kontraindikacije za uporabo kurkumina?
- Povzetek
Kaj je kurkumin?
Kurkumin, glavna sestavina kurkume, je snov z močnimi zdravstvenimi lastnostmi, ki se že stoletja uporablja v ajurvedski in kitajski tradiciji. To rumeno barvilo, ki daje začimbi značilno barvo, ne le čutno obogati jedi, ampak lahko tudi ublaži številne zdravstvene tegobe.
Kurkuma(Curcuma longa L.) je rastlina iz družine ingverjevk, ki jo najdemo predvsem v južni in jugovzhodni Aziji. Kurkuminoidi, na čelu s kurkuminom, so odgovorni za večino zdravstvenih koristi, ki se ji pripisujejo. Včasih se ime "kurkumin" uporablja za vse tri glavne kurkuminoide, tj:
- diferuloilmetan (kurkumin) - približno 77-odstotni delež,
- demetoksikurkumin - 17 %,
- bisdemetoksikurkumin - 6 %.
Kurkumin je bil prvič izoliran leta 1815. Njegovo kemijsko strukturo so leta 1910 opisali poljski znanstveniki. Lastnosti te začimbe, ki spodbujajo zdravje, ljudje poznajo in uporabljajo že tisočletja - zgodovina uporabe kurkume v ajurvedi sega že 5000 let nazaj.
Po podatkih iz znanstvene literature lahko kurkumin med drugim pomaga nadzorovati vnetja in oksidativni stres, presnovni sindrom, artritis, anksioznost in hiperlipidemijo.
Obstajajo tudi poročila, da pomaga nadzorovati vnetja in bolečine v mišicah, ki jih povzroča vadba, kar bi lahko izboljšalo okrevanje in zmogljivost aktivnih posameznikov.
V naravi je veliko sestavin, ki jih je enostavno povezati z določenim zdravstvenim ciljem, za katerega jih uporabljamo. To pa ne velja za kurkumin. Ima tako univerzalen učinek, da so znanstveniki v svojih študijah analizirali njegove učinke na desetine različnih zdravstvenih stanj. Večina učinkov je posledica njegovega močnega protivnetnega in antioksidativnega potenciala. Zaradi tega je ta polifenol izjemno priljubljena izbira za splošno preventivno skrb za zdravje.
Kurkuma v primerjavi s kurkuminom - kakšne so razlike?
Nekateri ljudje, ki so izvedeli za obsežne koristi za zdravje, ki jih lahko prinese kurkuma, takoj odhitijo v bližnjo diskontno trgovino, kupijo nekaj vrečk kurkume in jo začnejo po žličkah potresati v svoje jedi. In super, saj je začimba sama po sebi zelo zdrava in je v prehrani kar se da zaželena, vendar na ta način ne bomo reproducirali vseh koristi, ki so jih znanstveniki opazili pri kurkuminu.
Zakaj? Ker je kurkumin le ena od sestavin kurkume, ki se v naravi pojavlja v nizkih koncentracijah, običajno od 0,5 do 5 %. Žal ne moremo redno uživati toliko kurkume, da bi zagotovili količino kurkumina, ki bi dejansko vplivala na specifične učinke, temveč le na morebitno splošno preventivo.
Učinki kurkumina na človeka
V medicinskih podatkovnih zbirkah je veliko informacij o kurkuminu. Po številu znanstvenih objav o njem je med polifenoli, ki jih vsebujejo živila, med vodilnimi.
Znanstveniki pri teh težavah opozarjajo na potencial kurkumina za krepitev zdravja:
- presnovni sindrom,
- hiperlipidemija,
- artritis,
- luskavica,
- vnetne črevesne bolezni,
- anksioznost in motnje razpoloženja,
- bolezni srca in ožilja.
Ta sestavina ima zelo dolgo zgodovino pri podpiranju zdravja ljudi. V ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini jo v zdravilnih napitkih uporabljajo že več tisoč let.
V medicinskih podatkovnih zbirkah je ogromno rezultatov predkliničnih raziskav, ki vključujejo kurkumo in kurkuminoide. Ta poročila se postopoma preverjajo v kliničnih preskušanjih, tako na bolnikih z boleznimi kot na ljudeh brez diagnoze. Trenutno imamo že veliko zaključkov, vendar je tudi veliko možnosti za nadaljnje raziskave v prihodnosti.
Problematična biološka razpoložljivost kurkumina
Iz trenutnih znanstvenih poročil lahko sklepamo, da ima kurkumin lahko odlične lastnosti ... če ga telo dobro asimilira. Ta polifenol je izredno problematičen glede svojega farmakokinetičnega profila. To je posledica številnih dejavnikov, vključno z nizko koncentracijo proste snovi v serumu po zaužitju, omejeno porazdelitvijo v tkivih, kratko razpolovno dobo ter hitro presnovo in izločanjem. Večina kurkumina se hitro presnovi (z glukuronidacijo in sulfatizacijo) v jetrih in črevesju, tako da je v tkivih zaznavna le majhna količina.
V študijah na glodavcih ta težava ni tako velika, saj imajo raziskovalci na voljo različne metode dajanja, kot so intraperitonealne injekcije, ki jih ljudje pri običajnem dodajanju ne uporabljajo. Za peroralno uporabo je treba kurkumin jemati bodisi v modificirani obliki, ki poveča odpornost proti prezgodnji presnovi in izboljša njegovo biološko uporabnost, bodisi v družbi drugih snovi, ki v prebavnem traktu ustvarijo prijaznejše okolje. V naslednjem odstavku boste izvedeli, kakšen je optimalen način za povečanje učinkov.
Kurkumin je vredno uporabljati s piperinom
Piperin je glavna učinkovina črnega popra. Tudi on je zanimiva snov z vidika biološkega delovanja, vendar je v tem primeru njegova funkcija običajno pomožna. S hkratnim jemanjem kurkumina s piperinom se namreč znebimo problema slabe biološke razpoložljivosti. Dodatek piperina poveča biološko razpoložljivost kurkumina do 2000 %!
Kurkumin je lipofilna spojina, njegova lipofilnost pa ima ključno vlogo pri absorpciji, porazdelitvi, presnovi in izločanju. Zaradi svoje lipofilnosti in majhne molekulske mase je dober substrat za P-glikoprotein. P-glikoprotein, ki lahko znatno zmanjša hitrost absorpcije.
Prednost kompleksa kurkumin-piperin je v tem, da je piperin naravni, vendar učinkovit zaviralec P-glikoproteina. To razširi eno najožjih grl v smislu biološke uporabnosti kurkumina.
Neželeni učinki kurkumina - ali je varen
Kurkumin ima dolgo zgodovino uporabe in o njegovi varnosti je znanih veliko informacij. Po poročilih JECFA(Skupni strokovni odbor Združenih narodov in Svetovne zdravstvene organizacije za aditive za živila) in EFSA(Evropska agencija za varnost hrane) je sprejemljiva vrednost dnevnega vnosa kurkumina do 3 mg na kilogram telesne teže. To je precej majhen odmerek v primerjavi z odmerki, ki se uporabljajo v kliničnih preskušanjih, vendar je to uradno stališče organov, ki so na splošno daleč od previdnosti.
Po drugi strani pa je ameriška agencija FDA(Food and Drug Administration) odobrila kurkuminoide kot "GRAS" (Generally Recognized As Safe), ker je v kliničnih preskušanjih ugotovila dobro prenašanje in varnost priodmerkih od 4 do 8 gramov na dan.
Več študij na zdravih prostovoljcih je potrdilo ne le njegovo učinkovitost, temveč tudi varnost. Kljub dobro ugotovljeni varnosti se vedno lahko pojavijo neželeni učinki. Tudi v tem primeru so o nekaterih neželenih učinkih poročali zelo redko. V eni od študij se je pri sedmih bolnikih, ki so prejemali odmerke v razponu od 500 do 12.000 mg in jih opazovali 72 ur, pojavila driska, glavobol, izpuščaj in rumeno blato. V drugi študiji so nekateri bolniki, ki so od enega do štirih mesecev prejemali kurkumin v odmerkih od 450 do 3600 mg dnevno, poročali o slabosti in driski ter povišani ravni alkalne fosfataze in laktatne dehidrogenaze v serumu.
Ali obstajajo kontraindikacije za uporabo kurkumina?
Kontraindikacija za uporabo kurkumina je alergija na rastline iz družine ingverja(Zingiberaceae).
Glede nosečnosti in dojenja je v preteklosti veljalo, da je kurkumin varen, kadar se je uporabljal kot začimba. Vendar se je zdaj izkazalo, da povzroča stimulacijo maternice. Čeprav uživanje ne vpliva na razvoj ploda, uporaba kurkume med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljiva, zaradi pomanjkanja kliničnih študij pa je potrebna previdnost.
Če je načrtovan operativni poseg, je treba kurkumin zaradi njegovega vpliva na strjevanje krvi ukiniti.
Kurkumin je treba previdno uporabljati pri osebah s sladkorno boleznijo, hipoglikemijo ali tistih, ki se zdravijo z zdravili za zniževanje glukoze v krvi.
Poleg tega lahko kurkumin spodbuja krčenje žolčnika in povzroči nastanek žolčnih kamnov. Čeprav ni študij na ljudeh, uporaba pri bolnikih z žolčnimi kamni ali zaporo žolčnih vodov ni priporočljiva.
Omeniti velja, da je lahko v primeru uporabe piperina s kurkuminom kontraindicirana tudi uporaba različnih vrst erozij v želodcu, požiralniku itd. V takih primerih se je mogoče osredotočiti na druge strategije za povečanje biološke razpoložljivosti , namesto na kompleks s piperinom pa izbrati na primer liposomski kurkumin ali v obliki fitosoma.
Povzetek
Kurkumin je eden najbolj vsestranskih in najbolje raziskanih polifenolov. Zanimiv je tako zaradi številnih zdravstvenih lastnosti kot tudi zaradi nedostopnosti zaradi težav z absorpcijo kurkumina v prebavnem sistemu in njegove hitre presnove. Na srečo so znanstveniki že odkrili več metod za povečanje učinkovitosti dopolnil s to sestavino s spreminjanjem njene oblike, konjugiranjem z drugimi molekulami ali uporabo skupaj z ojačevalci biološke dostopnosti, zlasti s piperinom iz črnega popra. Zdaj vidimo v njem velik potencial kot delu splošne preventivne zdravstvene oskrbe, saj je varen tudi v visokih odmerkih, ki znašajo več gramov na dan.
Viri:

NMN za upočasnjeno staranje in podporo presnovi
